Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie beoordeelt getuigenverklaringen niet goed

Geplaatst opdinsdag 24 februari 2015 - 10:30

De politie schat belangrijke informatie uit getuigenverhoren vaak niet op waarde. Met name informatie uit een tweede verhoor van een getuige wordt door rechercheurs meestal gewantrouwd of onderschat.

En dat heeft gevolgen voor onderzoeken, waardoor zaken mogelijk niet worden opgelost. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van Alana Krix aan de Universiteit van Maastricht.

84 proefpersonen
Voor het onderzoek in Maastricht kregen 84 proefpersonen een film te zien waarin een misdrijf wordt begaan. Direct daarna legden ze een getuigenverklaring af. Daarin bleek 87% van de informatie betrouwbaar.

Week later opnieuw
Een week later werd aan de proefpersonen opnieuw gevraagd een verklaring af te leggen. Van de nieuwe - niet eerder genoemde - informatie die tijdens het tweede verhoor ter sprake kwam, bleek 86 procent correct.

Zorgelijk verschil
Een groep van 81 ervaren rechercheurs schatte de betrouwbaarheid van de nieuwe informatie op 29 procent. Dat enorme verschil is volgens Krix zorgelijk. Volgens de onderzoekster staat de politie te weinig open voor die nieuwe informatie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

'Agent weet verschil niet tussen leugen en waarheid'
Bloed- en urinemonster
Nieuw laboratorium UMC vrijdag open
MRI-platform Universiteit Maastricht wint award
Provinciemiljoenen voor laboratoria Health Campus
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen