Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie beëindigt coronademonstratie in Maastricht

Geplaatst opzondag 7 februari 2021 - 15:36

De politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan een coronademonstratie op het Vrijthof in Maastricht.

De demonstratie verliep rustig, maar de politie heeft wel vier aanhoudingen verricht. De vier personen zijn aangehouden wegens het zich niet kunnen identificeren, opruiing en belediging. Er waren verder geen ongeregeldheden, laat de politie weten.

Protest
Tegen 14:00 uur kwamen ongeveer 150 actievoerders bijeen op het Vrijthof. Het ging om een demonstratie die in eerste instantie was aangekondigd, maar later werd geannuleerd. In de Limburgse hoofdstad geldt een noodverordening.

Rond de klok van 15:15 uur greep een grote overmacht van agenten en mobiele eenheid in. De demonstranten werden van het plein verdreven.

Video: L1

Maatregelen
De demonstranten keerden zich tegen de huidige coronamaatregelen, die ze niet meer in verhouding vinden met het gevaar van het virus. "Hebben we nog vrijheid? Je wordt bijna verplicht om de vaccinatie te nemen. Ik kan mijn drie kinderen niet meer tegelijkertijd thuis ontvangen", zo vertelt Betty Braam uit Heerlen.

"De menselijkheid wordt weggenomen, de verbinding. We zien elkaar als potentiele virusoverdragers, niet meer als mensen", aldus een van de jonge demonstranten, die uit angst voor represailles haar naam niet wil geven.

"Sommige mensen gaan gewoon financieel kopje onder en andere dingen kunnen gewoon doorgaan. En je kunt er niet tegen demonstreren. In Amsterdam werden we gewoon van het plein geslagen. Een knuppel op je kop in naam van de volksgezondheid", aldus Eric Twikler.

Spanning
Onder de demonstranten waren ook kinderen aanwezig. Hoewel de sfeer vreedzaam was, nam de spanning toe toen honderden politiemensen zich in rijen opstelden rond het Vrijthof. De demonstranten werd opgedragen om de anderhalve meter afstand te bewaren. Daar werd niet door iedereen gehoor aangegeven. Dat leidde uiteindelijk tot een massaal ingrijpen van de politie, waarbij ME'ers en politiemensen met wapenstok en schild de demonstranten richting een uithoek van het Vrijthof dreven. Een aantal demonstraten kwam in de ondergrondse parkeergarage terecht, anderen verdwenen via de Grote Gracht uit het centrum. Vechtpartijen bleven uit.

Coronaprotest Vrijthof Maastricht (7 feb 2021)
Foto: L1 (Maurice de Heus)
Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen