Overslaan en naar de inhoud gaan

Polfermolen oorzaak breuk coalitie Valkenburg

Geplaatst opvrijdag 26 februari 2021 - 22:21

De partijen Algemeen Belang (AB) en Progressieve Groene Partij (PGP) in Valkenburg erkennen dat het dossier over sport- en recreatiecentrum Polfermolen doorslaggevend is geweest voor het opzeggen van het vertrouwen in coalitiegenoot CDA.

Dat leidde donderdagavond tot de val van de coalitie van de drie partijen.

Lees ook: Coalitie Valkenburg valt: geen vertrouwen meer in CDA

Verbazing bij CDA
Het CDA liet vrijdag eerder in een verklaring weten 'zeer verbaasd en onaangenaam verrast' te zijn over die stap maar te 'vermoeden' dat het met de Polfermolen te maken had. In een reactie daarop zeggen AB en PGP nu dat 'de wijze waarop het CDA de afgelopen maanden in het dossier Polfermolen acteerde de druppel was die de emmer deed overlopen. Het vertrouwen dat al meermaals door het CDA op de proef gesteld was, is hiermee onherstelbaar beschadigd'.

Lees ook: CDA 'onaangenaam verrast' over val coalitie Valkenburg

Mogelijke exploitant
In de gemeenteraadsvergadering van december 2020 werd besloten om in ieder geval het zwembad in de Polfermolen te sluiten. Maar op 'uitdrukkelijke wens' van het CDA is de uitvoering daarvan tijdelijk stopgezet omdat er zich een initiatiefnemer had gemeld die de exploitatie van de Polfermolen voor zijn rekening zou willen nemen, zo zeggen AB en PGP.

Niet realistisch
Volgens de twee partijen heeft het college van B en W na onderzoek geconcludeerd dat zijn plan volstrekt onrealistisch is en de Valkenburgse burger uiteindelijk alleen maar meer geld gaan kosten. "Daarbij zou het bedoelde zwembad slechts zeer beperkt publiekelijk toegankelijk zijn." Ook zou in zee gaan met deze partij onwettig zijn omdat het indruist tegen de aanbestedingsregels, aldus AB en PGP.

'Aangestuurd op confrontatie'
Maar het CDA stuurde samen met de oppositiepartijen VSP en VVD toch een brief naar het college om met de initiatiefnemer in gesprek te gaan. En dat was voor AB en PGP een brug te ver, zo luidt hun versie. "Wij vinden het onbegrijpelijk en bedenkelijk dat het CDA in deze toch is blijven volharden en aanstuurde op een confrontatie met college en coalitiepartners", zo stellen de twee. Voor hen was dat de reden een punt te zetten achter de coalitie met het CDA.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen