Overslaan en naar de inhoud gaan

Polderen over het songfestival kan beginnen: hoe verder?

Geplaatst opdonderdag 18 juli 2019 - 17:35

Na Maastricht was donderdag Rotterdam aan de beurt om een bezoek te krijgen van een delegatie van de Nederlandse songfestivalorganisatie. Nu de bezoeken zijn afgerond, kan het polderen over het muziekfestijn beginnen.

Volgens Sietse Bakker, hoofd producer Events van NPO, is het kiezen van een gaststad voor het songfestival 2020 meer dan 'de meeste stemmen gelden'.

Lees ook: Songfestivalbezoek Maastricht: 'Enthousiasme spat eraf'

Organischer
"Het gaat veel organischer", zegt Bakker. "Je gaat met elkaar in gesprek, zoals we dat in Nederland eigenlijk altijd doen, het poldermodel." De songfestivalcommissie van NPO, AVROTROS en NOS is nu aan zet om een voorstel voor de gaststad op papier te zetten voor de raad van bestuur van de NPO. Dat voorstel gaat na goedkeuring binnen een paar weken naar de European Broadcasting Union (EBU) in Genève, die er de laatste klap op geeft. In de loop van augustus is duidelijk waar het songfestival neerstrijkt: Rotterdam of Maastricht.

Verschillen
Bij het MECC viel de selectiecommissie vooral over het aantal ingangen. Met het oog op de tassencontroles zou het MECC wat weinig ingangen hebben. In Ahoy haalde de selectiecommissie de catering aan. De Rotterdamse organisatie moest daar nog beter naar kijken. Qua capaciteit zitten de twee zalen op het zelfde aantal: er is voor zo'n 11.000 tot 12.000 mensen plek. De vloer van het MECC is met 10.225 vierkante meter het grootst, tegenover de Rotterdamse vloer van 3300 vierkante meter. De afstand tussen vloer en plafond in Ahoy is met ongeveer 23 meter weer langer dan Maastricht (16 á 17 meter).

In onderstaande video kijk je mee tijdens het werkbezoek:

Ervaring
Over de goedkeuring van de EBU op het Nederlandse voorstel ziet Bakker geen problemen. "De ervaring leert dat ze daar dan niet van af gaan wijken", zegt Bakker, die al zeventien songfestivals heeft meegemaakt en onder meer zes jaar werkzaam was voor de EBU. "Maar je weet het maar nooit." Rotterdam en Maastricht, die volgende week nog een keer langs mogen komen in Hilversum om de laatste vragen te beantwoorden, maken het de commissie moeilijk. "Er zijn veel overeenkomsten, maar ook veel verschillen. We hebben twee voorstellen die in veel opzichten aan elkaar gewaagd zijn."

Lees ook: Bidbook songfestival aangeboden: hoe ziet dat eruit?

Verhaal
Een belangrijke keuze die gemaakt moet worden is welk verhaal wordt verteld. "Is dat het verhaal van de jonge, hippe stad Rotterdam? Met de haven, de diversiteit in de bevolking? Of is dat het verhaal van Maastricht in het hart van Europa, het verdrag van Europa, dicht bij België, dicht bij Duitsland, vlak bij het Drielandenpunt? Dat is ook een Europees verhaal dat verteld mag worden. Dus we hebben twee hele mooie verhalen, maar uiteindelijk zullen we er één moeten kiezen."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen