Overslaan en naar de inhoud gaan

Polderen over het songfestival kan beginnen: hoe verder?

Geplaatst opdonderdag 18 juli 2019 - 17:35

Na Maastricht was donderdag Rotterdam aan de beurt om een bezoek te krijgen van een delegatie van de Nederlandse songfestivalorganisatie. Nu de bezoeken zijn afgerond, kan het polderen over het muziekfestijn beginnen.

Volgens Sietse Bakker, hoofd producer Events van NPO, is het kiezen van een gaststad voor het songfestival 2020 meer dan 'de meeste stemmen gelden'.

Lees ook: Songfestivalbezoek Maastricht: 'Enthousiasme spat eraf'

Organischer
"Het gaat veel organischer", zegt Bakker. "Je gaat met elkaar in gesprek, zoals we dat in Nederland eigenlijk altijd doen, het poldermodel." De songfestivalcommissie van NPO, AVROTROS en NOS is nu aan zet om een voorstel voor de gaststad op papier te zetten voor de raad van bestuur van de NPO. Dat voorstel gaat na goedkeuring binnen een paar weken naar de European Broadcasting Union (EBU) in Genève, die er de laatste klap op geeft. In de loop van augustus is duidelijk waar het songfestival neerstrijkt: Rotterdam of Maastricht.

Verschillen
Bij het MECC viel de selectiecommissie vooral over het aantal ingangen. Met het oog op de tassencontroles zou het MECC wat weinig ingangen hebben. In Ahoy haalde de selectiecommissie de catering aan. De Rotterdamse organisatie moest daar nog beter naar kijken. Qua capaciteit zitten de twee zalen op het zelfde aantal: er is voor zo'n 11.000 tot 12.000 mensen plek. De vloer van het MECC is met 10.225 vierkante meter het grootst, tegenover de Rotterdamse vloer van 3300 vierkante meter. De afstand tussen vloer en plafond in Ahoy is met ongeveer 23 meter weer langer dan Maastricht (16 á 17 meter).

In onderstaande video kijk je mee tijdens het werkbezoek:

Ervaring
Over de goedkeuring van de EBU op het Nederlandse voorstel ziet Bakker geen problemen. "De ervaring leert dat ze daar dan niet van af gaan wijken", zegt Bakker, die al zeventien songfestivals heeft meegemaakt en onder meer zes jaar werkzaam was voor de EBU. "Maar je weet het maar nooit." Rotterdam en Maastricht, die volgende week nog een keer langs mogen komen in Hilversum om de laatste vragen te beantwoorden, maken het de commissie moeilijk. "Er zijn veel overeenkomsten, maar ook veel verschillen. We hebben twee voorstellen die in veel opzichten aan elkaar gewaagd zijn."

Lees ook: Bidbook songfestival aangeboden: hoe ziet dat eruit?

Verhaal
Een belangrijke keuze die gemaakt moet worden is welk verhaal wordt verteld. "Is dat het verhaal van de jonge, hippe stad Rotterdam? Met de haven, de diversiteit in de bevolking? Of is dat het verhaal van Maastricht in het hart van Europa, het verdrag van Europa, dicht bij België, dicht bij Duitsland, vlak bij het Drielandenpunt? Dat is ook een Europees verhaal dat verteld mag worden. Dus we hebben twee hele mooie verhalen, maar uiteindelijk zullen we er één moeten kiezen."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen