Overslaan en naar de inhoud gaan

Podia in onzekerheid: wat besluiten de Veiligheidsregio’s?

Geplaatst opwoensdag 30 september 2020 - 20:11

De Limburgse Veiligheidsregio’s worstelen met de vraag of podia en bioscopen meer dan dertig bezoekers toe mogen laten. Theaters en poptempels blijven daardoor in onzekerheid verkeren.

Sinds dinsdagavond 18:00 uur zijn de landelijke maatregelen tegen de verspreiding het coronavirus van kracht. Minister-president Mark Rutte kondigde ze maandag aan tijdens een ingelaste coronapersconferentie. Een van de maatregelen, voor de komende drie weken, is dat in publieke ruimtes maximaal dertig mensen aanwezig mogen zijn. Net als restaurants vallen schouwburgen, filmtheaters en poppodia daar ook onder.

Zelf een inschatting maken
Echter: voor die specifieke culturele sectoren heeft het kabinet bepaald dat de Veiligheidsregio’s daar zélf een inschatting over moeten maken. “We weten nog niet wat we ermee gaan doen”, laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord weten. Een woordvoerster van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg kan donderdag pas uitsluitsel geven.

Annuleren of teleurstellen
De bezoekersaantallen komende weken terugbrengen naar dertig personen, betekent voor de podia dat ze voorstellingen moeten annuleren, of mensen die al een kaartje gekocht hebben moeten gaan teleurstellen als het totaal aantal verkochte entreebewijzen boven de dertig ligt.

MECC en Poort van Limburg
Mocht besloten worden dat de podia en bioscopen maar dertig bezoekers mogen toelaten en mocht bovendien het besluit vallen dat die periode langer dan drie weken gaat duren, dan komen ook de voorstellingen in de twee tijdelijke Limburgse theaterzalen, in het MECC in Maastricht en de Poort van Limburg in Weert, in het gedrang. Die podia zijn juist geopend om een groter aantal liefhebbers toe te laten binnen de anderhalve meter-maatregel.

Chaos compleet
Niet alleen Limburg worstelt met de kwestie. Zo is in Noord-Brabant de chaos in het culturele veld compleet, zo meldt Omroep Brabant. Twee van de drie Brabantse Veiligheidsregio's geven ontheffingen voor grote zalen om meer dan dertig bezoekers te ontvangen. De derde verleent geen ontheffingen en dus mogen er niet meer dan dertig bezoekers binnen bij een voorstelling..

Amsterdam
In Amsterdam heeft burgemeester Femke Halsema woensdagmiddag bekendgemaakt dat er voor tien instellingen een uitzondering wordt gemaakt. Het betreft onder meer Carré, Paradiso en Het Concertgebouw. Die instellingen mogen maximaal 250 bezoekers ontvangen.

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) roept in ieder geval op om de 335 podia en 196 bioscopen en filmtheaters die Nederland telt een ontheffing te verlenen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen