Overslaan en naar de inhoud gaan

Pluimveehouders moeten kippen nog weken binnenhouden

Geplaatst opwoensdag 25 maart 2020 - 16:50

Pluimveehouders moeten hun kippen voorlopig nog even binnenhouden, omdat de vogelgriep is aangetroffen bij een Duits kalkoenenbedrijf dicht bij de grens met Groningen.

Op 31 december 2019 werd in Oost-Polen een uitbraak geconstateerd van de vogelgriep. Nadat in meerdere landen in Midden- en Oost-Europa het virus was uitgebroken, vroeg een deel van de pluimveesector, waaronder de Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB, om een ophokplicht. Die werd begin februari ingevoerd voor commerciële kippenboeren.

Lees ook: LLTB wil ophokplicht vanwege vogelgriep

Voorzorg
Op 6 maart hebben experts gekeken hoe Nederland ervoor stond. De kans op besmetting was een stuk kleiner geworden, zagen ze. Maar in de weken erna werd eerst een besmetting in Oost-Duitsland en daarna de besmetting in Dornum aangetroffen, tientallen kilometers van de Duits-Nederlandse grens. Deze besmettingen hadden onderzoekers niet kunnen meenemen in hun onderzoek, waarop landbouwminister Carola Schouten heeft besloten de ophokplicht uit voorzorg in stand te houden.

Lees ook: Ophokplicht voor commerciële kippenboer vanwege vogelgriep

Besmettelijk
De vogelgriep is een besmettelijke ziekte die voorkomt bij pluimvee en watervogels. Eind 2017 kondigde Schouten ook al een ophokplicht af vanwege een vogelgriepuitbraak. De pluimveesector houdt in Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in totaal zo'n 100 miljoen kippen.

Over vier weken wordt de situatie opnieuw bekeken.

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen