Overslaan en naar de inhoud gaan

Pluimveehouders moeten kippen nog weken binnenhouden

Geplaatst opwoensdag 25 maart 2020 - 16:50

Pluimveehouders moeten hun kippen voorlopig nog even binnenhouden, omdat de vogelgriep is aangetroffen bij een Duits kalkoenenbedrijf dicht bij de grens met Groningen.

Op 31 december 2019 werd in Oost-Polen een uitbraak geconstateerd van de vogelgriep. Nadat in meerdere landen in Midden- en Oost-Europa het virus was uitgebroken, vroeg een deel van de pluimveesector, waaronder de Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB, om een ophokplicht. Die werd begin februari ingevoerd voor commerciële kippenboeren.

Lees ook: LLTB wil ophokplicht vanwege vogelgriep

Voorzorg
Op 6 maart hebben experts gekeken hoe Nederland ervoor stond. De kans op besmetting was een stuk kleiner geworden, zagen ze. Maar in de weken erna werd eerst een besmetting in Oost-Duitsland en daarna de besmetting in Dornum aangetroffen, tientallen kilometers van de Duits-Nederlandse grens. Deze besmettingen hadden onderzoekers niet kunnen meenemen in hun onderzoek, waarop landbouwminister Carola Schouten heeft besloten de ophokplicht uit voorzorg in stand te houden.

Lees ook: Ophokplicht voor commerciële kippenboer vanwege vogelgriep

Besmettelijk
De vogelgriep is een besmettelijke ziekte die voorkomt bij pluimvee en watervogels. Eind 2017 kondigde Schouten ook al een ophokplicht af vanwege een vogelgriepuitbraak. De pluimveesector houdt in Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in totaal zo'n 100 miljoen kippen.

Over vier weken wordt de situatie opnieuw bekeken.

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen