Overslaan en naar de inhoud gaan

Pluimveehouders boos op NVWA-baas

Geplaatst opwoensdag 2 augustus 2017 - 9:32

Pluimveehouders zijn ontstemd over de uitspraken van Freek van Zoeren, de tweede man van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Die adviseerde consumenten voorlopig terughoudend te zijn bij het eten van eieren.

Totaal onnodig
Maar volgens Eric Hubers van de vakgroep pluimveehouderij van land- en tuinbouworganisatie LTO is die waarschuwing "verschrikkelijk en totaal onnodig".

Lees ook: Gifeieren mogelijk ook in 2016 verkocht

Fipronil
De NVWA-man zei dinsdagavond in het tv-programma Nieuwsuur dat pas als alle pluimveebedrijven waar mogelijk het gif fipronil is gebruikt zijn onderzocht, duidelijk is of eieren helemaal veilig zijn. Hubers vindt dat onbegrijpelijk. "Want in de winkels liggen nu alleen maar eieren die niet geblokkeerd zijn. Alle eieren die nu naar de winkels gaan zijn 100 procent vrij van het middel", zei hij woensdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Extra getroffen
Volgens Hubers wordt de pluimveesector extra getroffen door de uitspraken van de NVWA-chef. Tijdens overleg met de NVWA en het ministerie van Economische Zaken woensdagmiddag over de fipronil-affaire zal LTO de waarschuwing van Van Zoeren aan de orde brengen.

Limburg
De eieren zijn afkomstig van pluimveehouderijen in heel Nederland, waaronder twee in Limburg. Het gaat om bedrijven in Leveroy en Kelpen-Oler. De verwachting van de LLTB is dat er nog meer Limburgse bedrijven bijkomen.

Zorgboerderij
Ook pluimveebedrijven die niet gedupeerd zijn door de eieraffaire, merken de gevolgen omdat de vraag naar eieren is afgenomen. Daardoor lopen de bedrijven veel inkomsten mis.

Helft minder
Zorgboerderij Wienes in Hegelsom merkt duidelijk dat er minder vraag is. Eigenaresse Marieke Claessens levert bijna de helft minder aan de supermarkt. "Heel erg jammer, natuurlijk. Wij zijn gelukkig niet getroffen en hebben geen besmette kippen en eieren. Voor bedrijven die dat wel zijn, is het pas echt een drama."

Impact
Het eierschandaal heeft een enorme impact voor de hele sector. "Vergeet niet dat het ook vaak familiebedrijven zijn", zegt Claessens. "Er wordt met hart en ziel gewerkt,. En ik hoor van collega's dat ze in grote onzekerheid zitten. Je voelt de spanningen en dat is allesbehalve prettig."

Zorgboerderij Wienes is kleinschalig en heeft zo'n 30.000 kippen. Er komen dagelijks ongeveer 35 cliënten meehelpen met het verzorgen van de dieren en het sorteren van de eieren.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Meer eieren besmet, NVWA komt met nieuwe codes
Gifeieren mogelijk ook in 2016 verkocht
Limburgs pluimveebedrijf plat door verboden stof in eieren
NVWA blokkeert nog eens tientallen pluimveebedrijven
Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen