Overslaan en naar de inhoud gaan

Pluimveehouders boos op NVWA-baas

Geplaatst opwoensdag 2 augustus 2017 - 9:32

Pluimveehouders zijn ontstemd over de uitspraken van Freek van Zoeren, de tweede man van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Die adviseerde consumenten voorlopig terughoudend te zijn bij het eten van eieren.

Totaal onnodig
Maar volgens Eric Hubers van de vakgroep pluimveehouderij van land- en tuinbouworganisatie LTO is die waarschuwing "verschrikkelijk en totaal onnodig".

Lees ook: Gifeieren mogelijk ook in 2016 verkocht

Fipronil
De NVWA-man zei dinsdagavond in het tv-programma Nieuwsuur dat pas als alle pluimveebedrijven waar mogelijk het gif fipronil is gebruikt zijn onderzocht, duidelijk is of eieren helemaal veilig zijn. Hubers vindt dat onbegrijpelijk. "Want in de winkels liggen nu alleen maar eieren die niet geblokkeerd zijn. Alle eieren die nu naar de winkels gaan zijn 100 procent vrij van het middel", zei hij woensdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Extra getroffen
Volgens Hubers wordt de pluimveesector extra getroffen door de uitspraken van de NVWA-chef. Tijdens overleg met de NVWA en het ministerie van Economische Zaken woensdagmiddag over de fipronil-affaire zal LTO de waarschuwing van Van Zoeren aan de orde brengen.

Limburg
De eieren zijn afkomstig van pluimveehouderijen in heel Nederland, waaronder twee in Limburg. Het gaat om bedrijven in Leveroy en Kelpen-Oler. De verwachting van de LLTB is dat er nog meer Limburgse bedrijven bijkomen.

Zorgboerderij
Ook pluimveebedrijven die niet gedupeerd zijn door de eieraffaire, merken de gevolgen omdat de vraag naar eieren is afgenomen. Daardoor lopen de bedrijven veel inkomsten mis.

Helft minder
Zorgboerderij Wienes in Hegelsom merkt duidelijk dat er minder vraag is. Eigenaresse Marieke Claessens levert bijna de helft minder aan de supermarkt. "Heel erg jammer, natuurlijk. Wij zijn gelukkig niet getroffen en hebben geen besmette kippen en eieren. Voor bedrijven die dat wel zijn, is het pas echt een drama."

Impact
Het eierschandaal heeft een enorme impact voor de hele sector. "Vergeet niet dat het ook vaak familiebedrijven zijn", zegt Claessens. "Er wordt met hart en ziel gewerkt,. En ik hoor van collega's dat ze in grote onzekerheid zitten. Je voelt de spanningen en dat is allesbehalve prettig."

Zorgboerderij Wienes is kleinschalig en heeft zo'n 30.000 kippen. Er komen dagelijks ongeveer 35 cliënten meehelpen met het verzorgen van de dieren en het sorteren van de eieren.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Meer eieren besmet, NVWA komt met nieuwe codes
Gifeieren mogelijk ook in 2016 verkocht
Limburgs pluimveebedrijf plat door verboden stof in eieren
NVWA blokkeert nog eens tientallen pluimveebedrijven
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen