Overslaan en naar de inhoud gaan

'Pluim voor jongeren in deze tijd'

Geplaatst opvrijdag 1 mei 2020 - 19:14

Hoewel het brein van jongeren er niet op is ingericht, houdt deze doelgroep zich heel goed aan de maatregelen om verspreiding van corona tegen te gaan.

Dat zegt promovenda Sophie Leijdesdorff vrijdag in AvondGasten. Zij bestudeert de mentale gezondheid van jongeren.

Jongerenbrein
Uit onderzoek naar het brein van jongeren blijkt dat zij vaak gericht zijn op bevrediging van behoeftes op de korte termijn, weinig remmingen ervaren en de risico's van hun eigen gedrag niet goed kunnen inschatten. Ook zitten ze in een levensfase waarin ze zich los moeten maken van hun familie en zelfstandig moeten worden.

Dat zijn drie kenmerken die zwaar op de proef worden gesteld in deze coronacrisis. Jongeren kunnen geen sociale activiteiten ondernemen, zijn gedwongen op dit moment rekening te houden met anderen en daar dingen voor te laten en zitten als klap op de vuurpijl ook nog 'opgesloten' met de familie waar ze steeds losser van moeten komen.

Pluim
Op basis van hun huidige discipline vindt Leijdesdorff dat jongeren in deze tijd een speciale pluim verdienen omdat ze zich in het algemeen heel goed houden aan de maatregelen van het kabinet. "Jongeren worden vaak neergezet als lastige pubers, maar we vergeten dat de meeste jongeren toch gewoon goede bedoelingen hebben."

Perspectief
Het grootste probleem waar jongeren mee kampen in deze tijd is het wegvallen van de structuur en het missen van hun sociale contacten. Volgens Leijdesdorff is het wel heel belangrijk dat de jongeren perspectief hebben. Dat wordt geboden nu langzaam weer gesproken wordt over het openstellen van de (middelbare) scholen vanaf 1 juni. "Ik denk dat er recent niet zoveel jongeren blij zullen zijn geweest dat ze weer terug naar school kunnen."

Ouderen
Als puntje bij paaltje komt, is er niet zoveel verschil tussen de klachten die jongeren ervaren en de klachten van ouderen door de huidige beperkingen. Dat zegt klinisch psycholoog Esmeralda Meuwissen van Zuyderland Medisch Centrum.

Dat ouderen - veelal in tegenstelling tot jongeren - zich minder goed aan de beperkingen lijken te houden heeft ook een reden volgens Meuwissen. "Veel ouderen herkennen zich niet in de omschrijving van 'kwetsbare doelgroep'." Schrijnend is dat een ander deel van de ouderen juist heel angstig is geworden: zij sluiten zich op in hun woning, zien niemand meer en gaan ook niet naar buiten als het wel zou moeten, bijvoorbeeld om naar de huisarts te gaan.

Sociale prikkels belangrijk
Zeker nu het thuiszitten langer duurt, kampen ouderen met meer klachten als piekeren, somberheid en slechter slapen. Daardoor is er meer vraag naar medicatie. "Normaal zou je dan eerst gesprekken met deze mensen voeren, maar dat valt nu ook niet meer te bieden", aldus Meuwissen.

Sociale prikkels zijn ook voor ouderen belangrijk; het is bewezen dat deze een positief effect hebben op klachten als angst en stemmingswisselingen.

Stip aan horizon
"Wat ouderen op dit moment volledig missen is dat ze geen perspectief hebben, zoals de jongeren dat wel hebben. Die stip aan de horizon zou heel goed zijn." Ouderen hebben volgens Meuwissen nog geen enkel zicht op versoepeling van de maatregelen of vermindering van het besmettingsgevaar dat juist bij hen zo ernstig kan uitpakken.

Ze is daarom ook bang voor de langetermijnklachten als gevolg van het sociale isolement waarin veel ouderen zich nu bevinden, of het verlies van vrienden en bekenden.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen