Overslaan en naar de inhoud gaan

Ploumen: 'Ook meldingen seksueel machtsmisbruik binnen PvdA'

Geplaatst opzondag 23 januari 2022 - 22:03

De uit Maastricht afkomstige PvdA-fractievoorzitter Lilianne Ploumen meldt dat er meldingen zijn gedaan van seksueel machtsmisbruik binnen de partij.

Dat zei de politiek leider zondag tijdens Operatie Interview in debatcentrum De Balie.

Onderzoek gedaan
"Ik weet dat er meldingen zijn gedaan en dat er naar aanleiding van die meldingen onderzoek is gedaan", aldus Ploumen in het Amsterdamse debatcentrum. Ploumen was in gesprek met journalist Naeeda Aurangzeb, die haar specifiek vroeg naar mogelijk seksueel machtsmisbruik binnen de partij.

"Soms weet ik ervan en soms niet, omdat dat natuurlijk ook bij de partijvoorzitter hoort", aldus Ploumen over de meldingen. Om wat voor meldingen het specifiek ging en waar en wanneer die gedaan werden, vertelt ze niet in het gesprek.

Lees ook: Voormalig The Voice-kandidaat breekt: 'Hij ging voelen'

John de Mol
Aurangzeb stelde de vraag aan Ploumen omdat de fractievoorzitter deze week te gast was bij tv-programma M, waarin ze zei dat John de Mol actiever had moeten toezien op seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice. "Als je iets van een ander vraagt moet je dat van jezelf ook vragen", aldus Ploumen daarover.

Snelkookpan
Bij de PvdA gebeurt dat volgens haar onder meer met onafhankelijke vertrouwenspersonen en een werkbelevingsonderzoek. "Ik ben me ervan bewust dat de politiek een snelkookpan is, die enerzijds aantrekkelijk is maar soms ook intimiderend kan zijn", aldus Ploumen.

Lees ook: The Voice-kandidate uit Horst doet aangifte tegen bandleider

Onthullingen
Donderdag kwam de BOOS-aflevering over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij The Voice of Holland online. Negentien vrouwen deden tegenover maker Tim Hofman hun verhaal over bandleider Jeroen Rietbergen, vijftien over een regisseur en er liggen twee aangiften tegen coach Ali B., waarvan een naar verluidt door een oud-kandidaat van het programma. Een van die aangiften is wegens verkrachting, zo vertelde de aanklaagster in de aflevering. Ook over voormalig coach Marco Borsato waren meldingen gekomen van onzedelijke betastingen.

RTL besloot de talentenjacht per direct van tv te halen en kondigde met de producent een onafhankelijk onderzoek aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen