Overslaan en naar de inhoud gaan

Pleziervaart vaker betrokken bij incidenten te water

Geplaatst opdonderdag 23 juli 2020 - 9:55

De pleziervaart was vorig jaar betrokken bij ruim een kwart van alle scheepvaartongelukken in Limburg.

Dat blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat, dat zich zorgen maakt over het stijgend aantal incidenten met pleziervaartuigen, van jetski tot zeiljacht.

Hobbyschippers
In totaal waren er in 2019 in Limburg 21 incidenten op het water. In zes gevallen was daarbij een plezierboot betrokken. Een jaar eerder waren er 16 ongelukken waarbij vier keer een hobbyschipper betrokken was, in 2017 ging het zes keer mis waarvan twee keer met een plezierboot.

Grindgaten
Een voordeel van de scheepvaart in Limburg is dat de pleziervaart zich voor een groot deel afspeelt op wateren waar geen vrachtschepen varen. Veel waterpret speelt zich hier af op de grindgaten, waar geen binnenvaart komt.

Geen watersportprovincie
Limburg is ondanks al het water een kleine watersportprovincie. Onderzoeksbureau Waterrecreatie Advies telt in onze provincie ruim 9000 ligplaatsen voor pleziervaartuigen. In Friesland en Zuid-Holland zijn dat er zo'n 30.000, in Noord-Holland zelfs 35.000. Ook Brabant, Flevoland, Gelderland en Zeeland hebben meer ligplaatsen dan Limburg.

Landelijke cijfers
Landelijk gezien doet Limburg het qua incidenten met pleziervaartuigen nog redelijk goed. In heel Nederland telde Rijkswaterstaat vorig jaar 1277 ongevallen, waarbij in bijna de helft van de gevallen (net geen 600 ongevallen) de pleziervaart betrokken was. Ter vergelijking, in 2008 gebeurde was nog maar bij een op de drie scheepvaartongelukken een pleziervaartuig betrokken.

Stijging
Ook de afgelopen jaren was er een stijging: in 2017 was bij 43 procent de pleziervaart betrokken, een jaar later was het 46 procent en vorig jaar lag dat op 47 procent. Rijkswaterstaat verklaart de stijging in ieder geval voor een deel door de lange warme zomers van de afgelopen twee jaar, waardoor mensen met een plezierboot langer en vaker op het water waren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen