Overslaan en naar de inhoud gaan

Plein als herinnering aan Venlose synagoge

Geplaatst opwoensdag 4 november 2015 - 18:03

Wanneer alles meezit wordt in maart in Venlo het Synagogeplein opgeleverd. Het ontwerp is afkomstig van landschapsarchitect Buro Lubbers en kunstenaar Ton Slits.

Het plein herinnert in naam aan de synagoge die in 1944 door een bombardement ernstig werd beschadigd en na de Tweede Wereldoorlog definitief werd afgebroken.

Keuze
Kunstenaar Slits maakte een werk dat verwijst naar de keuze tussen het goede en het slechte in de mens en de keuze die iedereen daartussen moet maken. Dat dilemma wordt verbeeld door rasters van natuursteen en led-verlichting in de bestrating.

Herdenkingen
Het plein zou na oplevering geschikt zijn voor herdenkingen. "Dat zou mooi zijn, maar het is straks aan de mensen of ze aan het plein monumentale waarde gaan hechten", zegt Slits in Dagblad de Limburger van donderdag. Daarin is ook aandacht voor de bewogen geschiedenis van de joodse gemeenschap in Venlo.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Te huur aangeboden: verborgen synagoge in Heerlen
Beveiliging bij synagoge Maastricht
Seksrabbijn Eliezer Berland op tropisch eiland
Pauselijke onderscheiding voor Benoit Wesly
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen