Overslaan en naar de inhoud gaan

Pleidooi voor één protocol bij slecht weer tijdens carnaval

Geplaatst opmaandag 24 februari 2020 - 16:48

Jos Hessels, voorzitter van de Bond voor Carnavalsverenigingen in Limburg (BCL), pleit voor één gezamenlijk beleid bij slecht weer tijdens de carnavalsdagen.

Veel optochten werden zondag afgelast vanwege de harde wind, maar andere optochten gingen gewoon door.

Hessels pleit daarom voor een gezamenlijk beleid waar gemeenten op terug kunnen vallen.

Extreem weer
Door het slechte weer zondag werd de optocht in het centrum van Sittard afgelast. Enkele kilometers verderop gingen de optochten in onder meer Sint Joost, Echt en Roosteren wel gewoon door, terwijl je zou verwachten dat daar dezelfde windsnelheden werden bereikt.

Protocol
Hessels, die naast voorzitter van BCL ook burgemeester is van Echt-Susteren, informeerde vorige week alle carnavalsverenigingen in zijn gemeente over de extreme wind die was voorspeld. Hij verwees daarbij naar een Duitse meteorologische dienst die tot op dorpsniveau precies kan aangeven hoe hard de wind op een bepaald tijdstip zal zijn.

Hessels koppelde daar een van te voren vastgesteld beleid aan waarin precies staat uitgelegd wat te doen bij welke windkracht. Zo wordt er bij windkracht 7 (50 kilometer per uur of meer) geadviseerd extra alert te zijn, en pas bij windkracht 10 (89 kilometer per uur of meer) moeten alle optochten worden afgelast. Daartussen zou je dan maatregelen moeten nemen, bijvoorbeeld hoge praalwagens eruit halen en geen prinsen op hoge wagens zetten.

Praalwagens
Jos Hessels: "Het zou goed zijn als er één gezamenlijk beleid komt in heel Limburg, waarbij iedere vereniging precies kan zien wat er moet gebeuren bij welke weersituatie. Daar pleit ik voor en maak ik me hard voor."

Door samen vooraf goede afspraken te maken kan een optocht in een grote stad bijvoorbeeld mogelijk toch doorgaan, maar dan zonder wagens die hoger zijn dan vier of zes meter. "Het voorkomt ook veel onnodige discussie en overleg, want iedereen weet precies wat het protocol is", vindt Hessels.

Het protocol zou volgend jaar in moeten gaan.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen