Overslaan en naar de inhoud gaan

Pleegmoeder voor het leven ligt vaker in de clinch

Geplaatst opdonderdag 30 juli 2020 - 22:00

Pleegmoeder Veronika Jong uit Ell ligt regelmatig overhoop met Jeugdzorg. Begin juli werden zeven kinderen bij haar boerderij Heykeshoeve weggehaald en woensdag stond de politie op de stoep om een 11-jarige pleegdochter op te halen.

Het meisje is niet gevonden: ze was al op een onbekend adres ondergebracht.

Lees ook: Inval bij pleegmoeder in Ell: 11-jarig meisje onvindbaar

Succes
Eerder deze maand op 10 juli hadden Jeugdzorg Brabant en de Amsterdamse zorginstelling William Schrikker wel succes. Op die dag werden zeven kinderen uit de boerderij gehaald.

Lees ook: Zeven kinderen weggehaald bij pleeggezin in Ell

Urgent
De woordvoerder van de jeugdzorg-instelling uit Amsterdam spreekt van een uitzonderlijke situatie. "We hadden geluiden ontvangen dat de situatie voor de kinderen die onder onze voogdij vallen onveilig was." Meer uitleg kan hij niet geven. "Reken maar dat het urgent was. Wij gaan niet over één nacht ijs. Deze kinderen komen niet meer terug op Heykeshoeve."

Heykeshoeve
Heykeshoeve ligt aan de rand van Ell. De monumentale boerderij is grondig gerenoveerd. In de pleegboerderij is plek voor acht pleegkinderen. Al twintig jaar vangt Veronika Jong hier kinderen op die soms jaren onder de vleugels van de pleegmoeder uit Ell blijven.

Lintje
In 2007 krijgt Veronika Jong een koninklijk lintje 'voor haar jarenlange inzet voor pleegkinderen'. Het werk doet ze niet alleen. Samen met haar dochter Rosa-Linde en een team van 16 deeltijd medewerkers, van psycholoog tot muziekleraar.

Zorgcertificaat
De Stichting Heykeshoeve heeft een zorgcertificaat, een raad van toezicht en een, naar eigen zeggen, duidelijke insteek. "Rust is het belangrijkste voor het kind. In een natuurlijke omgeving met veel dieren zoals paarden en pony's terugkeren naar normaal", zo staat het omschreven op de website van de stichting.

Kerstboomprotest
Het is december 2015 en op de parkeerplaats van jeugdzorg-instelling Rubicon in Horn staat Veronika Jong. Ze is alleen en in haar handen houdt ze een protestbord. Ook heeft ze een kerstboom meegenomen. "De kerstgedachte is bij Rubicon ver te zoeken." Volgens Jong heeft de instelling te weinig oog voor de kinderen en danst Rubicon naar de pijpen van ouders. "Het is lang niet altijd in het belang van het kind om zo snel als mogelijk terug te keren naar de biologische ouders."

Kerkasiel
15 jaar eerder in Weert vlucht ze met een pleegdochter de Sint Martinuskerk in. Het 14-jarige meisje wil bij haar pleegmoeder in Ell blijven. Het meisje heeft een conflict met de voogdij van het Leger des Heils. Uiteindelijk verleent de pastoor in Heibloem kerkasiel in zijn parochie.

Apeldoorn
Voor het gebouw van Jeugdzorg Gelderland protesteert Veronika Jong in 2011 met een spandoek. De inzet is een pleegdochter waarvoor Jong tien jaar gezorgd heeft. De destijds 14-jarige is weggelopen uit een instelling en wil terug naar Ell. Daar wordt ze door de politie uit de boerderij gehaald. Volgens de Apeldoornse moeder van het meisje is het: "Onverantwoord dat Veronika Jong kinderen opvoedt." Waarom ze dat zegt is niet duidelijk.

Aangifte
Ook in juli 2013 wordt een 12-jarig meisje door de politie uit de boerderij in Ell gehaald op initiatief van haar moeder. Tenminste dat zegt Jeugdzorg. Een proces-verbaal volgt "wegens onttrekken aan de ouderlijke macht". Jong laat het er niet bij zitten en doet aangifte tegen twee agenten. Uiteindelijk mag de 12-jarige terug naar Heykeshoeve. Er wonen op dat moment acht pleegkinderen.

Kort geding
Dinsdag voerde Jong en haar stichting Heykeshoeve nog een kort geding tegen de twee andere jeugdzorg-instellingen met de eis dat haar zeven eerder deze maand weggehaalde kinderen terug moeten keren. Ze wilde bovendien weten waarom volgens deze instellingen de kinderen bij haar niet veilig zouden zijn. De kinderrechter doet binnen vier weken uitspraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen