Overslaan en naar de inhoud gaan

Platform eist info NVWA over vangst tijgermug

Geplaatst opdinsdag 20 augustus 2019 - 9:12

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet openheid van zaken geven over alle vangsten en meldingen van tijgermuggen en andere exotische muggen sinds het jaar 2005.

Dat eist het platform Stop Invasieve Exoten met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob). Volgens het platform zijn tot nu toe dit jaar al tijgermuggen gevonden, onder andere in Weert.

Gelekoortsmuggen
Maar ook de gemeenten Amstelveen, Noordoostpolder, Haarlemmermeer, Deurne en Assen hebben last van de muggen. Gelekoortsmuggen zijn dit jaar opgedoken in Haarlemmermeer, Lingewaard en Assen.

Knokkelkoorts
Het platform voelt zich gesterkt in zijn eis door een uitspraak van de Raad van State eerder deze maand. Die bepaalde toen al dat de NVWA bepaalde documenten openbaar moet maken over de tijgermug, die ziektes als knokkelkoorts of zika kan overbrengen. De NVWA heeft daar tot dusver geen gehoor aan gegeven.

Lucky bamboo
De Aziatische muggen liften meestal mee naar Nederland in autobanden of in lucky bamboo, een oosterse kamerplant. Stop Invasieve Exoten eist dat de NVWA openbaar maakt om welke bedrijven het precies gaat. De NVWA wil dit niet omdat het om privacygevoelige informatie gaat. Bij de toezichthouder was dinsdagochtend niemand bereikbaar voor commentaar.

Behalve openbaarheid van alle relevante documenten sinds 1 januari 2015, wil het platform ook inzicht in meldingen van burgers over exotische muggen. Volgens het platform moet de NVWA binnen maximaal acht weken reageren op het Wob-verzoek.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen