Overslaan en naar de inhoud gaan

Plastic bierbekers klinkend succes in Maastricht

Geplaatst opdonderdag 11 februari 2016 - 6:12

De veelbesproken proef met plastic bierbekers in Maastricht is een doorslaand succes. Die conclusie trekt het leeuwendeel van de kasteleins in de Maastrichtse binnenstad.

De kroegbazen kregen nauwelijks of geen klachten. Ook de links en rechts gevreesde 'afvalbergen' van lege en kapotgetrapte bekers op straat bleef goeddeels achterwege.

Relaxter
"Om eerlijk te zijn, het experiment heeft onze verwachtingen overtroffen. Niet alleen wat betreft gedrag en reacties van de carnavalisten. Ook voor ons zelf was het veel relaxter werken. Geen glasscherven meer, opvallend weinig rotzooi en veel minder spoelarbeid", zegt Tom Hamaekers van café Van Bommel, een van de voorvechters van het door burgemeester Annemarie Penn afgekondigde glasverbod voor buiten- en raambuffetten.

Lees ook: Ophef over bier in plastic tijdens carnaval Maastricht

Meer bier
Bij de evaluatie zullen de centrumkasteleins dan ook aandringen om het plastic-experiment om te zetten in vaste regelgeving. "Zodat tijdens carnaval in de binnenstad een algeheel glasverbod geldt", zegt Hamaekers. Als eigenaar van café Van Bommel aan de drukke Platielstraat is Hamaekers naar eigen zeggen ook 'dik tevreden' over de bieromzet. "We hebben ruim tienduizend liter getapt, pakweg 10 procent meer dan vorig jaar. Feit is dat die bekers zo’n 10 procent meer inhoud hebben, dus dat houdt elkaar aardig in balans."

Gewonden
Politiewoordvoerder Hub Haenen spreekt eveneens over een "prima en in het algemeen rustig verlopen" carnaval in Maastricht. Ook het AZM noteert een duidelijke afname van het aantal 'carnavalspatiënten' bij de Spoedeisende Hulp. Het Rode Kruis, dat de EHBO-post op het Vrijthof bemande, wil niets kwijt over het aantal gewonde feestvierders dat ter plekke is behandeld. "Het enige dat ik kan zeggen is dat het dit jaar rustiger was", laat coördinator Linda Schoffelen weten.

Lees ook: Maastrichtse proef met plastic lijkt geslaagd

Het stadsbestuur van Maastricht wil nog geen oordeel vellen over de proef.

Foto: Jean Pierre Jans

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en lees vier weken lang gratis de digitale krant

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

‘Drie keer zoveel glasverwondingen tijdens carnaval'
Ook KHN bemoeit zich met bierbekerrel Maastricht
Bierbekergelazer Maastricht voorbij: glas wordt plastic
Bierbekergelazer Maastricht opgerakeld door Europese regel
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen