Overslaan en naar de inhoud gaan

Plastic bierbekers klinkend succes in Maastricht

Geplaatst opdonderdag 11 februari 2016 - 6:12

De veelbesproken proef met plastic bierbekers in Maastricht is een doorslaand succes. Die conclusie trekt het leeuwendeel van de kasteleins in de Maastrichtse binnenstad.

De kroegbazen kregen nauwelijks of geen klachten. Ook de links en rechts gevreesde 'afvalbergen' van lege en kapotgetrapte bekers op straat bleef goeddeels achterwege.

Relaxter
"Om eerlijk te zijn, het experiment heeft onze verwachtingen overtroffen. Niet alleen wat betreft gedrag en reacties van de carnavalisten. Ook voor ons zelf was het veel relaxter werken. Geen glasscherven meer, opvallend weinig rotzooi en veel minder spoelarbeid", zegt Tom Hamaekers van café Van Bommel, een van de voorvechters van het door burgemeester Annemarie Penn afgekondigde glasverbod voor buiten- en raambuffetten.

Lees ook: Ophef over bier in plastic tijdens carnaval Maastricht

Meer bier
Bij de evaluatie zullen de centrumkasteleins dan ook aandringen om het plastic-experiment om te zetten in vaste regelgeving. "Zodat tijdens carnaval in de binnenstad een algeheel glasverbod geldt", zegt Hamaekers. Als eigenaar van café Van Bommel aan de drukke Platielstraat is Hamaekers naar eigen zeggen ook 'dik tevreden' over de bieromzet. "We hebben ruim tienduizend liter getapt, pakweg 10 procent meer dan vorig jaar. Feit is dat die bekers zo’n 10 procent meer inhoud hebben, dus dat houdt elkaar aardig in balans."

Gewonden
Politiewoordvoerder Hub Haenen spreekt eveneens over een "prima en in het algemeen rustig verlopen" carnaval in Maastricht. Ook het AZM noteert een duidelijke afname van het aantal 'carnavalspatiënten' bij de Spoedeisende Hulp. Het Rode Kruis, dat de EHBO-post op het Vrijthof bemande, wil niets kwijt over het aantal gewonde feestvierders dat ter plekke is behandeld. "Het enige dat ik kan zeggen is dat het dit jaar rustiger was", laat coördinator Linda Schoffelen weten.

Lees ook: Maastrichtse proef met plastic lijkt geslaagd

Het stadsbestuur van Maastricht wil nog geen oordeel vellen over de proef.

Foto: Jean Pierre Jans

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en lees vier weken lang gratis de digitale krant

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

‘Drie keer zoveel glasverwondingen tijdens carnaval'
Ook KHN bemoeit zich met bierbekerrel Maastricht
Bierbekergelazer Maastricht voorbij: glas wordt plastic
Bierbekergelazer Maastricht opgerakeld door Europese regel
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen