Overslaan en naar de inhoud gaan

Plaquette ter nagedachtenis aan bliksembezoek Peter de Grote

Geplaatst opdonderdag 27 juli 2017 - 12:47

In Maastricht wordt donderdag een plaquette onthuld die herinnert aan een bezoek van 300 jaar geleden.

Op 27 juli 1717 werd de Russische tsaar Peter de Grote welkom geheten in de stad.

Doortocht
De Russische tsaar was op doortocht tijdens vredesbesprekingen die hij voerde na zijn oorlog tegen de toenmalige grootmacht Zweden. Hij wilde Maastricht bekijken vanwege de moderne vestingwerken waarin hij bijzonder geïnteresseerd was.

Rusland Europeser maken
Lees hier meer over de achtergronden van het bezoek van de tsaar aan Maastricht.

Landgraaf
E
xact driehonderd jaar na het korte bezoek van de tsaar wordt vandaag een bronzen plaquette onthuld die gemaakt is door het Russische kunstenaarsechtpaar Alexander en Katja Taratynov uit Landgraaf. De plaquette is een waarheidsgetrouwe kopie van het dodenmasker van tsaar Peter de Grote.

De plaquette wordt aangebracht aan de gevel van de Bijenkorf. Dat is naast een oude herinneringstekst die na het bezoek in 1717 werd aangebracht in een hardstenen deuromlijsting.

Ophef
Hoewel de tsaar nauwelijks 24 uur in Maastricht verbleef werd zijn bezoek met veel ophef omgeven. Hij werd welkom geheten met saluutschoten, kreeg een bal met banket aangeboden, voerde besprekingen op kasteel Neercanne en was toeschouwer bij een speciaal voor hem georganiseerd spektakel op de Maas.

Lees alles over het Wereld Muziek Concours op L1.nl.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Bezoek Russische tsaar aan Maastricht herdacht
Oude handelsroute tussen Aken en Maastricht ontdekt
André Rieu
Schoonmoeder André Rieu blijkt verzetsheld
Kunstenaar koopt Kasteel Strijthagen in Landgraaf
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen