Overslaan en naar de inhoud gaan

Plaquette ondergedoken Duitse Jood onthuld in Beek

Geplaatst opwoensdag 22 september 2021 - 16:16

Bij de voormalige sigarenfabriek Hennekens in Beek is zaterdag een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan een Joodse man die in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat in de fabriek.

De plaquette werd onthuld door de 90-jarige Gabriëlle Solberg-Hennekens, dochter van Maxime Hennekens, eigenaar van de voormalige sigarenfabriek. Zij kende de onderduiker, Frans Karanek, persoonlijk. De Duitser ontvluchtte in 1933 samen met zijn ouders zijn geboorteland. De familie Karanek opende een kruidenierswinkel aan de Maastrichterlaan in Beek.

Video Bie Os

Waterput schoonmaken
"Frans had hier nog geen werk", vertelde Solberg-Hennekens bij de onthulling. "Maar ik herinner me dat hij bij ons de diepe waterput afdaalde om die schoon te maken. Het was een leuke jongen die altijd onderweg was."

De stichting Herdenking oorlogsslachtoffers Beek deed uitgebreid onderzoek naar de wederwaardigheden van Frans Karanek. "Frans was een vrolijke jongeman die overal bij betroken was, feestvierde en in het weekend met zijn vrienden een biertje ging drinken", zegt Jos Eggen van de stichting.

Dwaalspoor
Toen de oorlog uitbrak en Frans opgeroepen werd door de Duitsers, vervolgt Eggen. Vrienden hielpen hem, zonder dat zijn moeder dat wist, aan een onderduikadres op de zolder van de sigarenfabriek van de bevriende familie Hennekens. Om de Duitsers op een dwaalspoor te brengen stuurde Karanek zijn moeder een ansichtkaart 'met de groeten uit Zwitserland'.

Karaneks vader overleed tijdens die onderduikperiode, begin 1942. Vanuit de zolder van de fabriek moest hij lijdzaam toezien hoe de rouwstoet voorbij trok. Op 6 april dat jaar volgde de hereniging tussen moeder en zoon toen Johanna Kanarek ook moest onderduiken en totaal verrast op de zolder bij haar zoon terecht kwam.

Lees ook: Bevrijding Valkenburg: Amerikanen én Duitsers herdacht

Vrijwillig vechten
Na de bevrijding van Beek, in september 1944, meldde Frans zich als vrijwilliger bij de Koninklijke Stoottroepen om samen met de bevrijders op te trekken tegen de Duitsers. Zover kwam het echter niet, tijdens een oefening in de strenge winter van dat jaar kreeg hij longontsteking. Frans Kanarek overleed enige tijd tijd later, op 15 maart 1945. Hij werd 39 jaar.

Alle verhalen
In Beek gaat het niet alleen over Nederlandse onderduikers en oorlogsslachtoffers. De stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek wil alle verhalen vertellen en de herinneringen levend houden voor de jeugd.

De plaquette voor Karanek staat op het plantsoen bij de voormalige sigarenfabriek Hennekens. Dat was de plek waar de Duitse jood in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat. Karanek is begraven op het militaire deel van het kerkhof van Beek.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen