Overslaan en naar de inhoud gaan

'Planten drie tuincentra vol met gif'

Geplaatst opzaterdag 19 juni 2021 - 12:58

Onderzoek toont aan dat planten in drie grote tuincentra in ons land ernstig vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen. Het gaat om WelKOOP, Intratuin en Groenrijk.

Dat blijkt tenminste uit onderzoek van Pesticide Action Network Netherlands (PAN NL), een organisatie die als doel heeft het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen uit te bannen. Intratuin is 'enigzins verrast' over de uitkomsten van het onderzoek.

Verboden stoffen
Het gaat voornamelijk om middelen tegen schimmel en insecten. Een van de aangetroffen stoffen was volgens PAN NL het sinds 2014 verboden Carbendazim. "Een uiterst gevaarlijke stof die onvruchtbaarheid bij mannen kan veroorzaken, schade aan DNA, hormoonverstoring en afwijkingen bij nakomelingen".

Bestrijdingsmiddelen
De drie tuincentra hebben vijftien vestigingen verspreid over Limburg. De meeste verschillende bestrijdingsmiddelen werden bij Intratuin aangetroffen, de hoogste gehalten bij WelKOOP. Het gaat onder meer om stoffen die zeer schadelijk zijn voor bijen. In 11 afgenomen monsters werden 27 bestrijdingsmiddelen aangetroffen, "met een maximum van negen gifstoffen in fresiabollen van Groenrijk".

Geen grip op de teelt
Hoewel de tuincentra volgens PAN NL hebben aangegeven dat ze bijengif en andere verboden stoffen willen vermijden, hebben ze onvoldoende grip op de teelt van hun leveranciers. "De zelfcontrole van de branche werkt niet", zegt bestuurslid Maarten Visschers. "Monitoring op bestrijdingsmiddelen is onvoldoende en niet transparant."

Intratuin is 'enigzins verrast'
Tuincentrumketen Intratuin laat in een reactie weten al vijf jaar bezig te zijn met het terugdringen van verboden bestrijdingsmiddelen en "enigszins verrast" te zijn door de uitkomst van het onderzoek van PAN NL. Het bedrijf eist van al zijn kwekers dat ze zo min mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Die eisen zijn volgens Intratuin nog strenger dan wettelijk vereist is.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen