Overslaan en naar de inhoud gaan

Plannen voor museum architect Jan Stuyt

Geplaatst opzaterdag 15 mei 2021 - 20:16

Architect Jan Stuyt heeft een grote stempel gedrukt op de voormalige mijnstreek. Stuyt bouwde kerken, scholen, mijnwerkerskolonieën en directeursvilla's.

In totaal bouwde hij zo'n 3500 huizen, daarvan staan er tegenwoordig nog zo'n 1500 overeind.

'Vormgever Heerlen'
Roelof Braad is voorzitter van het Stuytgezelschap, een informele club die de belangstelling voor Jan Stuyt levend probeert te houden, zo vertelt hij in het L1 Cultuurcafe. "Stuyt is dé vormgever van Heerlen. Niet alleen huizen bouwde hij, maar hij ontwierp ook stratenplannen. Hij bepaalde voor een groot gedeelte het aanzicht van veel van de wijken in Parkstad."

Mijnindustrie
Stuyt was een van de eerste Nederlandse architecten die woningen voor arbeiders ging ontwerpen. Nederland had begin twintigste eeuw nog nauwelijks industriegebieden. Stuyt kreeg de opdracht van woningbouwvereniging Ons Limburg om huizen voor de werknemers in de mijnindustrie te bouwen. Niet alleen voor de mijnwerkers, ook voor de directeuren en de beambten.

Braad: "Stuyt introduceerde de tuinstad-gedachte hier in de streek. Huizen met grote tuinen, juist ook in de sociale woningbouw. Bij de villa's waren dat dan grote siertuinen, bij de mijnwerkershuisjes werden dat tuinen waar de bewoners een varken of kippen konden houden, en een moestuintje konden aanleggen. Ook gebruikte hij in de sociale woningbouwelementen die tot die tijd alleen maar bij villa's gebruikt werden. Een wijde deurpost bijvoorbeeld met een boog, een timpaan boven de deur. Stuyt deed dat voor het eerst."

Fotoboek
Om de herinnering aan Stuyt levend te houden, schrijft journalist Emil Holman op dit moment een boek over de betekenis van Stuyt voor de Oostelijke Mijnstreek. Ook zijn er plannen om in Heerlen een Jan Stuythuis in te richten, waarin zijn levensverhaal verteld wordt.

Braad: "Stuyt heeft zo'n veertig wijken gebouwd hier. Op bepaalde plekken wordt goed werk geleverd, als het gaat om het behoud van het erfgoed, op andere plekken juist niet. Slakhorst bijvoorbeeld, in Hoensbroek, was de eerste wijk die Stuyt bouwde. Daar ontstond het model waarop hij de rest van de sociale woningbouw verder heeft ontwikkeld. En juist voor die wijk dreigt de sloopkogel. We doen er alles aan om dat te voorkomen natuurlijk."

Ook is Braad zelf nog onderzoek aan het doen naar wat Stuyt nou precies gebouwd heeft. "Ongeveer 80 procent hebben we in beeld. Maar van veel heel huizen weten we het gewoon niet zeker. Ik ben de archieven nu aan het doorspitten om te kijken wat we nog allemaal boven water kunnen krijgen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen