Overslaan en naar de inhoud gaan

Plan tegen ondervoeding: 'Geef dementiepatiënten de fles'

Geplaatst opvrijdag 20 februari 2015 - 21:00

Geef dementiepatiënten wanneer ze niet meer in staat zijn om te eten de fles, net als een baby.

Dit idee lanceert de gerenommeerde sociaal geriater Anneke van der Plaats uit Kanne (bij Maastricht) zaterdag in de Limburgse kranten.

Ondervoeding en dorst
Ze wil op deze manier ondervoeding en dorst bij dementerenden voorkomen. Volgens haar komen bij patiënten in een vergevorderd stadium van dementie de primitieve kinderreflexen zoals de zuigreflex weer terug. Hierdoor kunnen ze niet meer normaal eten of drinken. Een zuigfles zou dan uitkomst bieden. Van der Plaats beschrijft haar idee in een bundel over dementiezorg die nog moet verschijnen.

Ondervoeding
Wetenschappers van de Universiteit Maastricht hebben recent vastgesteld dat het aantal gevallen van ondervoeding bij demente bewoners van verpleeghuizen de laatste jaren niet is verminderd. Dit ondanks alle maatregelen die de sector de laatste jaren tegen ondervoeding heeft genomen. Daartegenover is de voedingstoestand van niet-demente bewoners wel flink verbeterd.

In de Limburgse kranten zaterdag meer over ondervoeding bij dementerenden.

Lees ook: Anderhalf miljoen voor UMC+ in onderzoek Alzheimer

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

'Wet tegen dwang in zorg hoognodig'
Maastrichtse adviseert nieuwe DementieTV
Limburgse scholen willen lesgeven over dementie
Universiteit Maastricht: 'dementerenden vaak vastgebonden'
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen