Overslaan en naar de inhoud gaan

Plan tegen ondervoeding: 'Geef dementiepatiënten de fles'

Geplaatst opvrijdag 20 februari 2015 - 21:00

Geef dementiepatiënten wanneer ze niet meer in staat zijn om te eten de fles, net als een baby.

Dit idee lanceert de gerenommeerde sociaal geriater Anneke van der Plaats uit Kanne (bij Maastricht) zaterdag in de Limburgse kranten.

Ondervoeding en dorst
Ze wil op deze manier ondervoeding en dorst bij dementerenden voorkomen. Volgens haar komen bij patiënten in een vergevorderd stadium van dementie de primitieve kinderreflexen zoals de zuigreflex weer terug. Hierdoor kunnen ze niet meer normaal eten of drinken. Een zuigfles zou dan uitkomst bieden. Van der Plaats beschrijft haar idee in een bundel over dementiezorg die nog moet verschijnen.

Ondervoeding
Wetenschappers van de Universiteit Maastricht hebben recent vastgesteld dat het aantal gevallen van ondervoeding bij demente bewoners van verpleeghuizen de laatste jaren niet is verminderd. Dit ondanks alle maatregelen die de sector de laatste jaren tegen ondervoeding heeft genomen. Daartegenover is de voedingstoestand van niet-demente bewoners wel flink verbeterd.

In de Limburgse kranten zaterdag meer over ondervoeding bij dementerenden.

Lees ook: Anderhalf miljoen voor UMC+ in onderzoek Alzheimer

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

'Wet tegen dwang in zorg hoognodig'
Maastrichtse adviseert nieuwe DementieTV
Limburgse scholen willen lesgeven over dementie
Universiteit Maastricht: 'dementerenden vaak vastgebonden'
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen