Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Plan mijnwerkerskolonie Slakhorst eind dit jaar klaar’

Geplaatst opdonderdag 21 oktober 2021 - 19:28

Wethouder Loek Damen (OPH-Ouderen Partij Heerlen) hoopt voor het einde van het jaar op een definitief plan voor mijnwerkerskolonie Slakhorst in Hoensbroek.

Woningbouwvereniging Woonpunt wilde in principe de woningen slopen en in de oorspronkelijke stijl herbouwen. Zoals ook in de Brunssumse wijk Oude Eggen gebeurt.

Lees ook: Sloop dreigt voor Hoensbroekse mijnkolonie

Behouden
Maar de gemeenteraad nam eind maart een motie aan waarin het college van B&W werd opgedragen om er alles aan te doen om de 'beschermenswaardige elementen' te behouden en dus niet te laten slopen wat technisch gezien niet gesloopt hoeft te worden.

Om dit te onderzoeken worden onder andere 6 leegstaande woningen gedemonteerd en wordt bekeken wat behouden of hergebruikt kan worden. Ook wordt - mede aan de hand daarvan - bekeken of behoud of renovatie van bepaalde (blokken van) woningen mogelijk is.

Toetsende rol
De uiteindelijke keuze is wel in de eerste plaats aan Woonpunt zelf, aldus wethouder Damen. "Wij hebben een toetsende rol", zo Damen. "Voor de bouwkundige staat hebben wij een contra-expertise laten uitvoeren die de slechte bouwkundige staat van de woningen onderschrijft." Hij wil in ieder geval de herinrichting van de openbare ruimte meteen meenemen bij de plannen met de mijnkolonie.

Wachten
In een informatiebrief aan de gemeenteraad meldt de wethouder verder dat er ook signalen van inwoners uit de wijk komen die graag een nieuwe, betaalbare woning willen. Eentje die tocht- en vochtvrij is, waar het comfortabel en prettig wonen is en waarbij de energierekening laag is. "Deze mensen wachten al heel lang op de planvorming", zo schrijft Damen.

Slakhorst werd gebouwd tussen 1913 en 1922 naar een ontwerp van architect Jan Stuyt. Die ontwierp een aantal woonwijken voor mijnwerkers, zoals ook Oude Eggen in Brunssum.

Lees ook: Plannen voor museum architect Jan Stuyt

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen