Overslaan en naar de inhoud gaan

Plan: Dorpen onder water zetten bij extreem hoogwater

Geplaatst opvrijdag 19 juli 2019 - 7:24

Het gebied rond Gennep moet in de toekomst meer water kunnen opvangen bij extreem hoogwater in de Maas. De plannen zorgen in de regio voor ongerustheid onder de inwoners.

Dat schrijft De Gelderlander. Het gebied wordt in dat extreme geval 'opgeofferd' zodat dichtbevolkte gebieden verder stroomafwaarts, zoals Den Bosch, minder gevaar lopen.

Kans is klein
De kans dat het zal gebeuren, is volgens de krant statistisch klein. Maar mocht er ooit een extreme vloedgolf in de Maas ontstaan dan wordt de dijk bij Gennep bewust geopend om dichtbevolkte gebieden verderop te beschermen. Dorpen als Plasmolen, Middelaar, Milsbeek, Ottersum en Ven-Zelderheide zullen dan onder water komen te staan.

Om dit plan te realiseren, is een ingrijpende herinrichting van het gebied nodig. Er is 160 miljoen euro beschikbaar voor de realisatie.

Medio september
Er zijn inmiddels meerdere informatiebijeenkomsten geweest. Inwoners van het gebied maken zich zorgen, over het water en over eventuele schadevergoeding als het gebied daadwerkelijk onder water wordt gezet.

De plannen zijn nog in de ontwerpfase. Medio september hopen de betrokken partijen het plan verder uitgewerkt te hebben. Het gebied wordt daarbij bovendien aantrekkelijker gemaakt voor toeristen en recreanten.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen