Overslaan en naar de inhoud gaan

Plan: Dorpen onder water zetten bij extreem hoogwater

Geplaatst opvrijdag 19 juli 2019 - 7:24

Het gebied rond Gennep moet in de toekomst meer water kunnen opvangen bij extreem hoogwater in de Maas. De plannen zorgen in de regio voor ongerustheid onder de inwoners.

Dat schrijft De Gelderlander. Het gebied wordt in dat extreme geval 'opgeofferd' zodat dichtbevolkte gebieden verder stroomafwaarts, zoals Den Bosch, minder gevaar lopen.

Kans is klein
De kans dat het zal gebeuren, is volgens de krant statistisch klein. Maar mocht er ooit een extreme vloedgolf in de Maas ontstaan dan wordt de dijk bij Gennep bewust geopend om dichtbevolkte gebieden verderop te beschermen. Dorpen als Plasmolen, Middelaar, Milsbeek, Ottersum en Ven-Zelderheide zullen dan onder water komen te staan.

Om dit plan te realiseren, is een ingrijpende herinrichting van het gebied nodig. Er is 160 miljoen euro beschikbaar voor de realisatie.

Medio september
Er zijn inmiddels meerdere informatiebijeenkomsten geweest. Inwoners van het gebied maken zich zorgen, over het water en over eventuele schadevergoeding als het gebied daadwerkelijk onder water wordt gezet.

De plannen zijn nog in de ontwerpfase. Medio september hopen de betrokken partijen het plan verder uitgewerkt te hebben. Het gebied wordt daarbij bovendien aantrekkelijker gemaakt voor toeristen en recreanten.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen