Overslaan en naar de inhoud gaan

Plan: Dorpen onder water zetten bij extreem hoogwater

Geplaatst opvrijdag 19 juli 2019 - 7:24

Het gebied rond Gennep moet in de toekomst meer water kunnen opvangen bij extreem hoogwater in de Maas. De plannen zorgen in de regio voor ongerustheid onder de inwoners.

Dat schrijft De Gelderlander. Het gebied wordt in dat extreme geval 'opgeofferd' zodat dichtbevolkte gebieden verder stroomafwaarts, zoals Den Bosch, minder gevaar lopen.

Kans is klein
De kans dat het zal gebeuren, is volgens de krant statistisch klein. Maar mocht er ooit een extreme vloedgolf in de Maas ontstaan dan wordt de dijk bij Gennep bewust geopend om dichtbevolkte gebieden verderop te beschermen. Dorpen als Plasmolen, Middelaar, Milsbeek, Ottersum en Ven-Zelderheide zullen dan onder water komen te staan.

Om dit plan te realiseren, is een ingrijpende herinrichting van het gebied nodig. Er is 160 miljoen euro beschikbaar voor de realisatie.

Medio september
Er zijn inmiddels meerdere informatiebijeenkomsten geweest. Inwoners van het gebied maken zich zorgen, over het water en over eventuele schadevergoeding als het gebied daadwerkelijk onder water wordt gezet.

De plannen zijn nog in de ontwerpfase. Medio september hopen de betrokken partijen het plan verder uitgewerkt te hebben. Het gebied wordt daarbij bovendien aantrekkelijker gemaakt voor toeristen en recreanten.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen