Overslaan en naar de inhoud gaan

Plaatsing eerste elektrische crematieoven in Geleen

Geplaatst opwoensdag 13 februari 2019 - 8:20

Elektrisch cremeren in plaats van een crematie met op het gasnet aangesloten ovens is vanaf dit jaar in Geleen mogelijk.

Daar wordt namelijk woensdag de eerste elektrische crematieoven van Nederland geplaatst, meldt uitvaartorganisatie DELA.

113 kilogram per crematie
De oven komt te staan bij DELA-crematorium Nedermaas. Van oudsher zijn crematieovens in Nederland aangesloten op het gasnet en gemiddeld is voor een crematie volgens DELA 60 kubieke meter gas nodig. "In Nederland is het gemiddelde gasverbruik van een huishouden ongeveer 1500 kubieke meter per jaar. De overgang naar elektrische crematieovens vermindert de CO2-uitstoot met zon 113 kilogram per crematie", aldus DELA.

Lees ook: Zelfs doodgaan kan vanaf nu milieuvriendelijk

Video: L1

Technische ontwikkelingen
Gas was tot voor kort de meest efficiënte brandstof voor crematieovens, maar door technische ontwikkelingen is elektriciteit efficiënter geworden en is het gebruik ervan nu haalbaar voor crematies, aldus de uitvaartorganisatie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen