Overslaan en naar de inhoud gaan

Plaats delict in zaak Nicky na 22 jaar nog onopgehelderd

Geplaatst opdonderdag 24 september 2020 - 6:00

Volgende week begint het langverwachte proces tegen Jos Brech in de zaak Nicky Verstappen. Iedere dag blikken we vooruit op één aspect, donderdag is dat het plaats delict. De exacte plek van het misdrijf is nog steeds onbekend.

"Met de sporen die daar gevonden hadden kunnen worden, had je een scenario kunnen uitwerken. En dat lukt nu helaas niet", zegt oud-rechercheur Wim Berendsen.

Plaats delict
Nicky verdween op 10 augustus 1998 op de Brunssummerheide tijdens een jeugdkamp. Anderhalve dag later werd hij dood teruggevonden aan de rand van een sparrenbos, hemelsbreed ruim een kilometer van het kamp. Volgens het OM is hij ontvoerd, misbruikt en gewurgd, maar na bijna 22 jaar is nog steeds niet duidelijk waar dat precies gebeurde. Het plaats delict is dus onbekend.

Scenario
En dat maakt het lastig om in scenario's te werken, zegt oud-rechercheur Wim Berendsen die de eerste maanden na de dood van Nicky op deze zaak zat. Volgens hem hebben technische rechercheurs de kwaliteit om het plaats delict te lezen. Daarmee wordt bedoeld dat ze alle sporen die daar zijn aangetroffen in een scenario kunnen omzetten.

Berendsen: "Daarmee kunnen wij als tactische rechercheurs weer aan de slag en dat valt weer in te passen in verschillende scenario's. Maar helaas is die plek nooit gevonden. "

Tent Nicky Verstappen schouw
De plek waar in augustus 1998 de tent van Nicky Verstappen stond.
Foto: Openbaar Ministerie

Afloop
Toch blijft het mogelijk om tot een veroordeling te komen, zegt rechtspsycholoog Peter van Koppen. "Een heleboel dingen weet je niet. Maar in veel strafzaken weet je dat ook niet. Waar het om gaat is de vraag, of hij het misdrijf heeft gepleegd dat hem ten laste wordt gelegd? " Volgens van Koppen is dat de enige vraag die er toe doet en daarvoor hoef je niet alles te weten van een misdrijf.

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen