Overslaan en naar de inhoud gaan

Pinkpopdrama: justitie eist anderhalf jaar gevangenisstraf

Geplaatst opwoensdag 15 juli 2020 - 11:34

Danny S. (37) moet achttien maanden de cel in voor zijn hoofdrol in het Pinkpopdrama, zo vindt justitie. Ook zou hij zijn rijbewijs vijf jaar moeten inleveren. De Heerlenaar reed op 18 juni 2018 iemand dood op de Mensheggerweg in Landgraaf.

Pinkpop was toen net enkele uren afgelopen. Het slachtoffer zat met andere mensen op de weg na te genieten. Drie anderen hebben blijvend letsel overgehouden aan het drama.

Lees ook: Pinkpop-proces: mooi feestje veranderde in horrornacht

Weinig verkeersborden
De politie heeft het ongeluk uitgebreid onderzocht. Danny had niet gedronken en geen drugs gebruikt. Hij reed gemiddeld 51 kilometer per uur over de Mensheggerweg. Dat bleek zowel uit de schade aan de auto als uit het gps-systeem van zijn auto. Er gold een tijdelijke maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, maar er stonden te weinig verkeersborden om dat mensen duidelijk te maken.

Pikkedonker
De straatverlichting werkte wel. Dat, en de verlichting van de auto van Danny, maakt dat de politie denkt dat hij de groep mensen op de weg had kunnen zien. De baas van de Heerlenaar, die hem na het incident trof, verklaarde bij de politie dat Danny de mensen te laat zag. "Hij zei: 'Ik geloof dat ik iemand heb aangereden.' Danny was helemaal van de kaart."

De dertiger vertelde zijn baas dat hij de weg kwijt was, omdat vanwege Pinkpop wat wegen waren afgesloten. 'In een keer zitten die mensen op de grond, het was pikkedonker. Ik zag ze pas toen ik ze raakte', zou hij hebben gezegd. "Hij was compleet in shock en wist niet waarom hij niet was gestopt."

'Ga van de weg af!'
Danny was overigens niet de enige die zich liet verrassen door de groep Pinkpopgangers op de weg. Meerdere automobilisten legden een getuigenverklaring af. Zij zagen de groep net op tijd. Een van hen riep nog: "Ga van de weg af, idioten!" Danny hoorde de rechter deze verklaringen woensdagmorgen voorlezen. "Ja, zij hebben geluk gehad", was zijn conclusie.

Uren in shock
In shock zou Danny 'gewoon' voor zijn werk naar Amsterdam zijn gegaan. Op weg naar de hoofdstad begon hem te dagen wat hij had gedaan. Hij vroeg zijn baas om bij een tankstation te stoppen. Daar belde hij de politie om zich te melden. Er waren toen vijf uur verstreken. Danny werd aangehouden en zat vier dagen in voorarrest.

Lees ook: Verdachte Pinkpopdrama stortte in: 'Besefte het later pas'

Twee kansen
Officier van justitie Rob van Dartel is ervan overtuigd dat Danny de groep had kunnen zien als hij had opgelet. Sterker nog: Danny reed een paar minuten voor het ongeval al eens langs de groep, verreed zich toen, reed terug en veroorzaakte toen het het ongeluk. Hij heeft dus twee kansen gehad de mensen te zien, stelt Van Dartel. Volgens justitie is er sprake van 'ernstige schuld'.

Geen snelheidsduivel
Advocaat Raimon Maessen pleit voor vrijspraak voor zijn cliënt. De raadsman wijst onder meer op het feit dat de tijdelijke snelheidslimiet van 30 kilometer per uur niet goed was aangegeven. "Cliënt reed veel minder hard dan de oorspronkelijke maximumsnelheid van 80 kilometer per uur, juist om rekening te houden met de verkeerssituatie rondom Pinkpop."

Het feit dat Danny zich uit zichzelf meldde en open kaart speelde, moet volgens Maessen meewegen. De advocaat vindt ook dat de groep slecht te zien was. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen