Overslaan en naar de inhoud gaan

Pinkpopdrama: justitie eist anderhalf jaar gevangenisstraf

Geplaatst opwoensdag 15 juli 2020 - 11:34

Danny S. (37) moet achttien maanden de cel in voor zijn hoofdrol in het Pinkpopdrama, zo vindt justitie. Ook zou hij zijn rijbewijs vijf jaar moeten inleveren. De Heerlenaar reed op 18 juni 2018 iemand dood op de Mensheggerweg in Landgraaf.

Pinkpop was toen net enkele uren afgelopen. Het slachtoffer zat met andere mensen op de weg na te genieten. Drie anderen hebben blijvend letsel overgehouden aan het drama.

Lees ook: Pinkpop-proces: mooi feestje veranderde in horrornacht

Weinig verkeersborden
De politie heeft het ongeluk uitgebreid onderzocht. Danny had niet gedronken en geen drugs gebruikt. Hij reed gemiddeld 51 kilometer per uur over de Mensheggerweg. Dat bleek zowel uit de schade aan de auto als uit het gps-systeem van zijn auto. Er gold een tijdelijke maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, maar er stonden te weinig verkeersborden om dat mensen duidelijk te maken.

Pikkedonker
De straatverlichting werkte wel. Dat, en de verlichting van de auto van Danny, maakt dat de politie denkt dat hij de groep mensen op de weg had kunnen zien. De baas van de Heerlenaar, die hem na het incident trof, verklaarde bij de politie dat Danny de mensen te laat zag. "Hij zei: 'Ik geloof dat ik iemand heb aangereden.' Danny was helemaal van de kaart."

De dertiger vertelde zijn baas dat hij de weg kwijt was, omdat vanwege Pinkpop wat wegen waren afgesloten. 'In een keer zitten die mensen op de grond, het was pikkedonker. Ik zag ze pas toen ik ze raakte', zou hij hebben gezegd. "Hij was compleet in shock en wist niet waarom hij niet was gestopt."

'Ga van de weg af!'
Danny was overigens niet de enige die zich liet verrassen door de groep Pinkpopgangers op de weg. Meerdere automobilisten legden een getuigenverklaring af. Zij zagen de groep net op tijd. Een van hen riep nog: "Ga van de weg af, idioten!" Danny hoorde de rechter deze verklaringen woensdagmorgen voorlezen. "Ja, zij hebben geluk gehad", was zijn conclusie.

Uren in shock
In shock zou Danny 'gewoon' voor zijn werk naar Amsterdam zijn gegaan. Op weg naar de hoofdstad begon hem te dagen wat hij had gedaan. Hij vroeg zijn baas om bij een tankstation te stoppen. Daar belde hij de politie om zich te melden. Er waren toen vijf uur verstreken. Danny werd aangehouden en zat vier dagen in voorarrest.

Lees ook: Verdachte Pinkpopdrama stortte in: 'Besefte het later pas'

Twee kansen
Officier van justitie Rob van Dartel is ervan overtuigd dat Danny de groep had kunnen zien als hij had opgelet. Sterker nog: Danny reed een paar minuten voor het ongeval al eens langs de groep, verreed zich toen, reed terug en veroorzaakte toen het het ongeluk. Hij heeft dus twee kansen gehad de mensen te zien, stelt Van Dartel. Volgens justitie is er sprake van 'ernstige schuld'.

Geen snelheidsduivel
Advocaat Raimon Maessen pleit voor vrijspraak voor zijn cliënt. De raadsman wijst onder meer op het feit dat de tijdelijke snelheidslimiet van 30 kilometer per uur niet goed was aangegeven. "Cliënt reed veel minder hard dan de oorspronkelijke maximumsnelheid van 80 kilometer per uur, juist om rekening te houden met de verkeerssituatie rondom Pinkpop."

Het feit dat Danny zich uit zichzelf meldde en open kaart speelde, moet volgens Maessen meewegen. De advocaat vindt ook dat de groep slecht te zien was. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV