Overslaan en naar de inhoud gaan

Pinkpop-proces: mooi feestje veranderde in horrornacht

Geplaatst opwoensdag 15 juli 2020 - 6:00

Hoe kon het gebeuren dat Danny S. (37) op een groep Pinkpopgangers inreed en zo één iemand van het leven beroofde en drie mensen voor het leven tekende? Daar buigt de rechter zich woensdag over.

Om 09:00 uur start het proces tegen de Heerlenaar in de rechtbank in Maastricht.

Lees ook: Verdachte Pinkpopdrama stortte in: 'Besefte het later pas'

Fatale confrontatie
Op 18 juni 2018, in de nacht van zondag op maandag, zat een groep festivalgangers na te genieten op de Mensheggerweg. Pinkpop zat er pas net op. Een deel van de groep zat in de berm, anderen zaten op de weg. Deze weg was overigens niet afgesloten voor verkeer. Zo kon het dat het uiteindelijk tot een fatale confrontatie kwam tussen Danny en de groep feestvierders. Een 35-jarige man kwam om het leven, drie anderen liepen blijvend letsel op.

Zelf gemeld
Danny reed door na die dodelijke klap. Hij wist naar eigen zeggen dat hij iets had geraakt, maar niet dat het mensen waren. De dertiger kreeg dat besef pas vijf uur later. Hij was op weg naar een klus in Amsterdam en hoorde op de radio over het Pinkpopdrama. Bij een tankstation zette hij zijn auto aan de kant en belde hij de politie om zich te melden.

Gat in geheugen
Voor zover de politie dat nog kon controleren, is gecheckt of Danny had gedronken of verdovende middelen had gebruikt. Dat bleek niet het geval. Hoe kan het dan dat andere automobilisten de groep wel hebben gezien en Danny niet? Zelf heeft hij de antwoorden niet; de dertiger was naar eigen zeggen in shock en heeft een 'gat in zijn geheugen'.

Grote schuldvraag
Danny wordt officieel verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop en het verlaten van de plaats van het ongeval. Maar had Danny schuld aan wat zich daar afspeelde? Had dit drama voorkomen kunnen worden, bijvoorbeeld als de gemeente de weg had afgesloten of door agenten die de groep op de weg hebben zien zitten, maar niet ingrepen?

Over die schuldvraag moet de rechter zich woensdag buigen. "Er dient op kritische wijze naar alle feiten en aspecten van deze bijzondere zaak te worden gekeken. Die taak ligt nu in handen van de rechtbank", zegt advocaat Raimon Maessen. "Schuld kan in mijn ogen niet worden vastgesteld. Ik ga de rechtbank verzoeken cliënt vrij te spreken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen