Overslaan en naar de inhoud gaan

Pinkpop-proces: mooi feestje veranderde in horrornacht

Geplaatst opwoensdag 15 juli 2020 - 6:00

Hoe kon het gebeuren dat Danny S. (37) op een groep Pinkpopgangers inreed en zo één iemand van het leven beroofde en drie mensen voor het leven tekende? Daar buigt de rechter zich woensdag over.

Om 09:00 uur start het proces tegen de Heerlenaar in de rechtbank in Maastricht.

Lees ook: Verdachte Pinkpopdrama stortte in: 'Besefte het later pas'

Fatale confrontatie
Op 18 juni 2018, in de nacht van zondag op maandag, zat een groep festivalgangers na te genieten op de Mensheggerweg. Pinkpop zat er pas net op. Een deel van de groep zat in de berm, anderen zaten op de weg. Deze weg was overigens niet afgesloten voor verkeer. Zo kon het dat het uiteindelijk tot een fatale confrontatie kwam tussen Danny en de groep feestvierders. Een 35-jarige man kwam om het leven, drie anderen liepen blijvend letsel op.

Zelf gemeld
Danny reed door na die dodelijke klap. Hij wist naar eigen zeggen dat hij iets had geraakt, maar niet dat het mensen waren. De dertiger kreeg dat besef pas vijf uur later. Hij was op weg naar een klus in Amsterdam en hoorde op de radio over het Pinkpopdrama. Bij een tankstation zette hij zijn auto aan de kant en belde hij de politie om zich te melden.

Gat in geheugen
Voor zover de politie dat nog kon controleren, is gecheckt of Danny had gedronken of verdovende middelen had gebruikt. Dat bleek niet het geval. Hoe kan het dan dat andere automobilisten de groep wel hebben gezien en Danny niet? Zelf heeft hij de antwoorden niet; de dertiger was naar eigen zeggen in shock en heeft een 'gat in zijn geheugen'.

Grote schuldvraag
Danny wordt officieel verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop en het verlaten van de plaats van het ongeval. Maar had Danny schuld aan wat zich daar afspeelde? Had dit drama voorkomen kunnen worden, bijvoorbeeld als de gemeente de weg had afgesloten of door agenten die de groep op de weg hebben zien zitten, maar niet ingrepen?

Over die schuldvraag moet de rechter zich woensdag buigen. "Er dient op kritische wijze naar alle feiten en aspecten van deze bijzondere zaak te worden gekeken. Die taak ligt nu in handen van de rechtbank", zegt advocaat Raimon Maessen. "Schuld kan in mijn ogen niet worden vastgesteld. Ik ga de rechtbank verzoeken cliënt vrij te spreken."

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV