Overslaan en naar de inhoud gaan

Pinkpop in augustus? 'Effect op andere evenementen onbekend'

Geplaatst opdonderdag 18 maart 2021 - 20:21

Of de mogelijke verplaatsing van Pinkpop naar augustus effect heeft op andere evenementen binnen de gemeente Landgraaf, is vanwege de coronapandemie nog onzeker.

Dat laat de gemeente Landgraaf in een reactie aan L1 weten.

Onduidelijk
"Alle evenementen liggen nu stil en hier kunnen we nu nog geen uitspraak over doen", verklaart communicatieadviseur Edith Thijssen-Spauwen van de gemeente Landgraaf.

'Vergunning doorlopen en wachten op advies'
Voor nu ligt er een vergunningsaanvraag voor het weekend van 27, 28 en 29 augustus bij de gemeente. Als de gemeente die vergunning verleent, dan zou het driedaagse muziekfestival in augustus kunnen plaatsvinden. Volgens de gemeente zijn er twee vergunningen nodig om Pinkpop te kunnen houden: een milieu- en evenementenvergunning. Het probleem zit hem echter niet in de milieuvergunning - waar onder meer geluidshinder in wordt opgenomen -, maar in de evenementenvergunning. "Die moeten we nog helemaal doorlopen. En buiten deze twee vergunningen om heeft de gemeente adviezen van de hulpdiensten nodig", legt Thijssen-Spauwen uit. Bij een groot evenement is een goed veiligheidsadvies namelijk van groot belang.

Lees ook: Pinkpop mogelijk verplaatst naar augustus

Fonds van ongeveer 300 miljoen euro
Het popfestival viert in 2021 haar 51e editie. De originele data - 18 tot en met 20 juni - staan nog met rood omcirkeld op de kalender, maar de organisatie verkeert nog in onzekerheid over het garantiefonds van het demissionair kabinet. Voor het eerst sinds de corona-uitbraak komt er een vangnet van ongeveer 300 miljoen euro om het organiseren van culturele en andere grote evenementen weer op gang te brengen. Dit biedt organisatoren de mogelijkheid om gemaakte kosten vergoed te krijgen als de overheid alsnog besluit om het festival te annuleren vanwege Covid-19, als een soort verzekering.

Hoewel het garantiefonds er dus komt, is nog veel onzeker over de invulling ervan. In principe geldt het garantiefonds voor evenementen na 1 juli, feitelijk vallen de data van het muziekfestival daar dus buiten.

Binnenkort besluiten nemen
Festivalmanager Niek Murray wacht op meer duidelijkheid over het garantiefonds, maar de organisatie heeft uit voorzorg een ander weekend gekozen. Dan is er in elk geval een uitwijkmogelijkheid. Een vergunningaanvraag moet zo'n zes maanden van tevoren worden ingediend. Vandaar dat de aanvraag er nu al ligt.

Lees ook: Onzekerheid bij festivals: 'Benieuwd naar garantiefonds'

De coronapandemie brengt veel onzekerheid met zich mee, maar de Pinkpoporganisatie moet toch echt knopen gaan doorhakken begin april. "De organisatie, crew, leveranciers en vooral onze bezoekers zijn toe aan duidelijkheid. Wat kan wel én wat niet? Hopelijk worden de details van het garantiefonds snel bekendgemaakt. We moeten echt aan de slag vanaf april om alles te kunnen organiseren", zegt Murray.

'Onzekerheid is niet prettig'
Murray wil absoluut niet op de zaken vooruitlopen, maar er liggen nog geen draaiboeken op tafel voor een alternatieve editie. "Het festival kan alleen plaatsvinden als we die anderhalve meter kunnen loslaten. Anders wordt het heel moeilijk om een Pinkpop te organiseren." Maar het blijft nog afwachten wat er in Den Haag wordt besloten. "Die onzekerheid is niet prettig. Dit duurt al meer dan een jaar, maar een veilig festival en de algemene gezondheid staan voorop", vertelt Murray.

Gezondheid staat centraal
Als het festival dit jaar wordt afgelast heeft dat volgens de gemeente grote financiële gevolgen voor de regio Parkstad. Uit eerdere berekeningen is gebleken dat de regio zo'n 12 miljoen euro verdient aan het festival. Mocht er geen doorgang van het evenement plaatsvinden dan loopt de regio grote inkomsten mis.

"Pinkpop is een enorm mooi evenement en we missen het. Maar we kunnen de ogen niet sluiten voor de realiteit van corona. De gezondheid staat op de eerste plaats", concludeert wethouder Freed Janssen ook wel bekend als de Pinkpopwethouder van de gemeente Landgraaf.

Lees ook: Landgraaf gaat lobbyen voor garantie Pinkpop

Onderling contact
Begin april verwacht de gemeente meer informatie te kunnen verschaffen over de vergunningsaanvraag. "Het contact met de gemeente Landgraaf verloopt heel prettig. We zijn gelukkig getrouwd met elkaar", grapt Murray. Dat beaamt Thijssen-Spauwen ook. "Het loopt al jaren goed tussen Pinkpop en de gemeente", aldus de communicatieadviseur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen