Overslaan en naar de inhoud gaan

Pig Plaza in proeftuin veehouderij Venray

Geplaatst opmaandag 15 december 2014 - 15:18

De kans is groot dat volgend jaar innovatieve stalsystemen als Kipster (kippen) en Pig Plaza (varkens) in Venray te bewonderen zijn.

Ze worden gebouwd in Wüsterveld. De vernieuwende bedrijven moeten als voorbeeld dienen voor de andere veehouders in de regio. Daarmee lijkt het ambitieuze project "na een moeizame start” alsnog tot ontwikkeling te komen, concludeert wethouder Jan Loonen van Economische Zaken.

Milieuvriendelijk
Wüsterveld werd in 2011 ontwikkeld. Het is een gebied van vijftig hectare tussen Oirlo en Castenray, ten westen van de A73. Er moesten vier bedrijven komen van maximaal vier hectare, die onderscheidend zijn omdat ze vriendelijk moeten zijn voor milieu, dier en mens.

Stille dood
Een snelle invulling was van belang omdat "een voorbeeldgebied haar kracht verliest als realisatie te lang op zich laat wachten”, aldus Loonen. Desondanks is het gebied nog steeds maagdelijk. Een aanvraag voor een innovatieve kippenstal aan de Wusterweg werd aangevraagd en verleend, maar er werd geen exploitant gevonden. Het initiatief stierf een stille dood.

Nieuw plan
B en W menen dat de economische crisis debet is aan de terughoudendheid om in Wüsterveld te investeren. Inmiddels is er toch belangstelling. Het gaat om een stal voor legkippen (Kipster) en eentje voor vleesvarkens (Pig Plaza). Verder is er een bestaande varkenshouder die op eigen grond een nieuwe stal wil bouwen. Een eerder verzoek werd afgewezen omdat het concept niet innovatief genoeg zou zijn. Een nieuw plan is in de maak.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Lidl oogst lof met verkoop vlees Limburgse haantjes
Kippen
Kipster opent nieuwe diervriendelijke kippenstallen
Primeur: Gouverneur ontvangt eerste CO2-neutrale eieren
Lidl gaat Limburgs hanenvlees verkopen
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen