Overslaan en naar de inhoud gaan

Pietenprotest Maastricht: tegenstanders nog steeds bedreigd

Geplaatst opdonderdag 26 november 2020 - 8:34

Het gesprek van de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake met voor- en tegenstanders van Zwarte Piet krijgt een vervolg.

Dat zegt de burgemeester donderdagochtend in de L1 Nieuwsshow. Zij ging woensdagavond online in gesprek met 20 voor- en tegenstanders, naar aanleiding van het uit de hand gelopen Pietenprotest van 15 november in de provinciehoofdstad. Dat zijn er 3 minder dan zich aanvankelijk hadden aangemeld.

Lees ook: Penn met 23 mensen digitaal in gesprek over Pietenprotest

Fysieke bijeenkomst
Penn-te Strake voerde twee gesprekken: een gesprek met 12 voorstanders en een gesprek met 8 tegenstanders. "Ze zijn nog niet met elkaar in gesprek gegaan", zegt de burgemeester. "Maar dat gaan we wel doen." Penn-te Strake heeft de voor- en tegenstanders uitgenodigd voor dat gesprek. "Dat wordt een fysieke bijeenkomst." Wanneer die plaatsvindt, weet de burgemeester nog niet. "In elk geval pas na de jaarwisseling."

Rustig
De gesprekken verliepen rustig, zegt Penn-te Strake. "De tegenstanders van Zwarte Piet gaven aan dat ze tot op de dag van vandaag last hebben van agressie en bedreiging." De voorstanders vragen zich volgens de burgemeester af waarom tegenstanders blijven demonstreren tegen Zwarte Piet. "Om die zaken te bespreken gaan ze met elkaar in dialoog."

Arrestaties
De demonstratie tegen Zwarte Piet bracht honderden voor- en tegenstanders van Zwarte Piet op de been. De rellen die vervolgens ontstonden leverden vijf arrestaties op.

Lees ook: Vijf aanhoudingen bij ongeregeldheden Maastricht

Snelrecht
Een van die arrestanten is via het snelrecht veroordeeld tot een taakstraf van 30 uur. Deze demonstrant had een agent bedreigd en bespuugd.

Lees ook: Spugende demonstrant Maastricht krijgt 30 uur taakstraf

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen