Overslaan en naar de inhoud gaan

Pietenprotest Maastricht leidt tot raadsvragen

Geplaatst opdinsdag 17 november 2020 - 16:45

De Maastrichtse gemeenteraadspartijen PVV, Liberale Partij Maastricht en Groep Alexander Lurvink hebben vragen gesteld over de uit de hand gelopen demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP), zondag in de binnenstad.

Raadslid Alexander Lurvink rept over 'hooliganisme tijdens een vreedzame demonstratie'.

KOZP
Zondag voerde de ME charges uit om de vele honderden tegendemonstranten op afstand te houden van de KOZP-demonstranten. Die hadden toestemming om te demonstreren. In totaal zijn vijf relschoppers opgepakt. Een aantal arrestanten is maandag weer in vrijheid gesteld.

Lees ook: Enkele tegendemonstranten die politie bekogelden weer vrij

Recht op demonstratie
Lurvink is burgemeester Annemarie Penn-te Strake dankbaar dat ze het protest door heeft laten gaan. Volgens het raadslid heeft Penn daarmee bewezen 'dat het gebruik van intimidatie en geweld onze vrijheid van meningsuiting en recht op demonstratie niet zal of kan aantasten'. Hij wil dan ook weten hoe de arrestanten worden vervolgd en social mediabronnen worden gebruikt om andere mensen op te sporen die agenten hebben bekogeld.

Geweld
Hoewel Lurvink blij is dat de demonstratie door is gegaan, zijn LPM en PVV hier minder over te spreken. Volgens LPM fractievoorzitter Kitty Nuyts had Penn dit kunnen voorzien. 'Want demonstraties van Kick out Zwarte Piet gaan niet zonder onregelmatigheden gepaard', schrijft ze. Bovendien betreurt ze het dat winkelend publiek door deze actie in gevaar is gebracht en dat kinderen zijn geconfronteerd met dit geweld. 'De ondernemers die op dit moment keihard proberen hun hoofd boven water te houden en die zagen dat hun koopzondag verziekt werd door rellen', schrijft ze.

Lees ook: Rellen in Maastricht: apengeluiden versus voldaan gevoel

Coronamaatregelen
Volgens LPM was het dan ook verstandiger geweest om de demonstratie op een andere dag of andere plek door te laten gaan. Verder wil de partij ook van de burgemeester weten of ze op de hoogte was van de tegendemonstratie. 'Het was dan toch verantwoord geweest om de demonstratie van KOZP af te gelasten?' Verder wil Nuyts van Penn weten waarom deze demonstratie wel door mocht gaan en een demonstratie tegen coronamaatregel niet.

Hevige reacties
Ook de PVV-fractie vindt dat Penn had kunnen weten dat deze demonstratie hevige reacties zou uitlokken. 'Gelukkig heeft de politie verdere escalatie kunnen voorkomen, maar de figuurlijke wonden zijn niet geheeld', aldus de partij. De PVV vindt onder andere dat Penn onvoldoende heeft geanticipeerd op signalen vanuit de raad en de samenleving. Daarmee sluit de Maastrichtse fractie aan bij de partijgenoten in het Limburgs Parlement. Ook daar zijn al vragen gesteld over de geëscaleerde demonstratie. De PVV in het Limburgs Parlement is van mening dat de actie nooit had mogen plaatsvinden.

Lees ook: PVV: 'Burgemeester schoot tekort bij KOZP-demonstratie'

Digitaal gesprek
Penn liet eerder al in een reactie weten dat de demonstratie van KOZP ondanks de coronamaatregelen gewoon door kon gaan. Een demonstratie mag nooit zomaar verboden worden, schreef ze in haar eerdere verklaring. "Ook niet in deze coronatijd, want demonstraties vallen onder de uitzonderingen binnen de maatregelen." Ze wil wel graag het gesprek aangaan met inwoners over de rellen. Op Facebook nodigt ze mensen uit voor een digitaal gesprek.

Lees ook: Pietenprotest: kritiek op Penn, burgemeester wil in gesprek

Limburgse acties
KOZP zou aanvankelijk zaterdag in Weert gaan demonstreren. Daar ziet de actiegroep vanaf. Mogelijk vindt er wel een andere actie plaats in Weert. De demonstratie in Venlo gaat wél gewoon door. Die begint rond 14:00 uur op een nog onbekende plek in de stad.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen