Overslaan en naar de inhoud gaan

Pietenprotest Maastricht leidt tot raadsvragen

Geplaatst opdinsdag 17 november 2020 - 16:45

De Maastrichtse gemeenteraadspartijen PVV, Liberale Partij Maastricht en Groep Alexander Lurvink hebben vragen gesteld over de uit de hand gelopen demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP), zondag in de binnenstad.

Raadslid Alexander Lurvink rept over 'hooliganisme tijdens een vreedzame demonstratie'.

KOZP
Zondag voerde de ME charges uit om de vele honderden tegendemonstranten op afstand te houden van de KOZP-demonstranten. Die hadden toestemming om te demonstreren. In totaal zijn vijf relschoppers opgepakt. Een aantal arrestanten is maandag weer in vrijheid gesteld.

Lees ook: Enkele tegendemonstranten die politie bekogelden weer vrij

Recht op demonstratie
Lurvink is burgemeester Annemarie Penn-te Strake dankbaar dat ze het protest door heeft laten gaan. Volgens het raadslid heeft Penn daarmee bewezen 'dat het gebruik van intimidatie en geweld onze vrijheid van meningsuiting en recht op demonstratie niet zal of kan aantasten'. Hij wil dan ook weten hoe de arrestanten worden vervolgd en social mediabronnen worden gebruikt om andere mensen op te sporen die agenten hebben bekogeld.

Geweld
Hoewel Lurvink blij is dat de demonstratie door is gegaan, zijn LPM en PVV hier minder over te spreken. Volgens LPM fractievoorzitter Kitty Nuyts had Penn dit kunnen voorzien. 'Want demonstraties van Kick out Zwarte Piet gaan niet zonder onregelmatigheden gepaard', schrijft ze. Bovendien betreurt ze het dat winkelend publiek door deze actie in gevaar is gebracht en dat kinderen zijn geconfronteerd met dit geweld. 'De ondernemers die op dit moment keihard proberen hun hoofd boven water te houden en die zagen dat hun koopzondag verziekt werd door rellen', schrijft ze.

Lees ook: Rellen in Maastricht: apengeluiden versus voldaan gevoel

Coronamaatregelen
Volgens LPM was het dan ook verstandiger geweest om de demonstratie op een andere dag of andere plek door te laten gaan. Verder wil de partij ook van de burgemeester weten of ze op de hoogte was van de tegendemonstratie. 'Het was dan toch verantwoord geweest om de demonstratie van KOZP af te gelasten?' Verder wil Nuyts van Penn weten waarom deze demonstratie wel door mocht gaan en een demonstratie tegen coronamaatregel niet.

Hevige reacties
Ook de PVV-fractie vindt dat Penn had kunnen weten dat deze demonstratie hevige reacties zou uitlokken. 'Gelukkig heeft de politie verdere escalatie kunnen voorkomen, maar de figuurlijke wonden zijn niet geheeld', aldus de partij. De PVV vindt onder andere dat Penn onvoldoende heeft geanticipeerd op signalen vanuit de raad en de samenleving. Daarmee sluit de Maastrichtse fractie aan bij de partijgenoten in het Limburgs Parlement. Ook daar zijn al vragen gesteld over de geëscaleerde demonstratie. De PVV in het Limburgs Parlement is van mening dat de actie nooit had mogen plaatsvinden.

Lees ook: PVV: 'Burgemeester schoot tekort bij KOZP-demonstratie'

Digitaal gesprek
Penn liet eerder al in een reactie weten dat de demonstratie van KOZP ondanks de coronamaatregelen gewoon door kon gaan. Een demonstratie mag nooit zomaar verboden worden, schreef ze in haar eerdere verklaring. "Ook niet in deze coronatijd, want demonstraties vallen onder de uitzonderingen binnen de maatregelen." Ze wil wel graag het gesprek aangaan met inwoners over de rellen. Op Facebook nodigt ze mensen uit voor een digitaal gesprek.

Lees ook: Pietenprotest: kritiek op Penn, burgemeester wil in gesprek

Limburgse acties
KOZP zou aanvankelijk zaterdag in Weert gaan demonstreren. Daar ziet de actiegroep vanaf. Mogelijk vindt er wel een andere actie plaats in Weert. De demonstratie in Venlo gaat wél gewoon door. Die begint rond 14:00 uur op een nog onbekende plek in de stad.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen