Overslaan en naar de inhoud gaan

Pietenprotest: kritiek op Penn, burgemeester wil in gesprek

Geplaatst opmaandag 16 november 2020 - 22:25

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake trekt zich de kritiek van inwoners uit Maastricht over haar optreden rondom het Zwarte Pieten-protest afgelopen zondag aan. Ze laat weten dat ze met een aantal inwoners uit haar gemeente digitaal in gesprek wil.

Zondag demonstreerden actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Maastricht. Het protest trok ook tegendemonstranten aan. Uiteindelijk ontaardde dat in rellen waar zelfs de ME aan te pas moest komen.

'Open voor ieders mening'
Op Facebook staan onder een verklaring van Penn over het incident meer dan 400 reacties. Mensen vragen zich onder andere af waarom Penn een vergunning voor de demonstratie van KOZP heeft verleend en waarom het protest tussen winkelend publiek met kinderen moest plaatsvinden.

Penn liet de demonstratie van KOZP ondanks de coronamaatregelen doorgaan. Een demonstratie mag nooit zomaar verboden worden, schreef ze in haar eerdere verklaring. "Ook niet in deze coronatijd, want demonstraties vallen onder de uitzonderingen binnen de maatregelen."

"Als burgemeester ga ik graag het gesprek aan met mensen over hun mening, mits dat op een normale manier gebeurt." Ze nodigt eenieder die daar behoefte aan heeft uit om zich te melden voor het gesprek. "Ik hoop op respectvolle gesprekken, want ik sta open voor ieders mening."

De verklaring van Penn waar veel reacties op kwamen:

Eieren en vuurwerk
Een aantal KOZP-aanhangers (anti-Zwarte Piet) demonstreerde in Maastricht, maar moest in allerijl naar een nieuwe locatie worden geëvacueerd vanwege de toestroom van tegenstanders (pro-Zwarte Piet).

Er werd met eieren en vuurwerk gegooid door de tegendemonstranten. Ook de coronamaatregelen werden niet nageleefd. Zo droegen ze geen mondkapje en leefden ze de anderhalvemetermaatregel niet na.

Lees ook: ME slaags met tegendemonstranten KOZP

Schriftelijke vragen
De PVV in het Limburgs Parlement vindt dat de demonstratie van KOZP nooit had mogen doorgaan. Volgens PVV-fractievoorzitter René Claassen is Penn er afgelopen week door verschillende gemeenteraadsleden op gewezen dat de demonstratie van KOZP 'hevige reacties uit de samenleving zou opwekken en dat de demonstratie met grote waarschijnlijkheid zou escaleren'.

Lees ook: PVV: 'Burgemeester schoot tekort bij KOZP-demonstratie'

De partij heeft schriftelijke vragen aan gouverneur Theo Bovens gesteld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen