Overslaan en naar de inhoud gaan

'Piet verborg moeders lijk niet voor dure BMW'

Geplaatst opmaandag 14 oktober 2019 - 6:00

Jarenlang was hij groot nieuws, omdat hij zijn dode moeder in huis verborg. Voor Piet van der Molen (66) is de zaak echter nog altijd actueel. Maandag dient zijn hoger beroep.

De man uit Oirsbeek werd ruim een jaar geleden veroordeeld tot een half jaar gevangenis en het betalen van bijna 40.000 euro aan schadevergoedingen.

Lees ook: Zes maanden cel voor verbergen dode moeder in woning

Strenge rechters
Piet vindt dat de rechters in Maastricht te streng voor hem zijn geweest. Justitie eiste immers een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf. De rechter vond dat geen passende straf en veroordeelde de zestiger tot een gevangenisstraf. "Hij heeft uit een financieel motief bewust en koelbloedig de keuze gemaakt om het lichaam van zijn moeder te verbergen en haar geen begrafenis te geven", was de rechter helder.

Katten kwijt
Volgens Piet is er scheef gekeken naar de feiten. Hij heeft naar eigen zeggen niemand verteld over het overlijden van zijn 91-jarige moeder Gerda, omdat hij dat aan haar had beloofd. Piet had immers geen baan en zou het huis, de katten en andere zaken kwijtraken als iemand zou weten dat zijn moeder niet meer leefde.

Inkomen aangevuld
De rechter zag het zwijgen van Piet echter als een manier om zijn inkomen op peil te houden. Hij werkte uit principe niet en leefde van een uitkering. Dat bedrag vulde hij aan met het weduwepensioen, AOW en zorgtoeslagen van zijn overleden moeder. Daarbij is er buiten Piet niemand die kan bevestigen dat hij zijn moeder had beloofd te zwijgen over haar dood.

Oude BMW's
Maandag wordt de zestiger uit Oirsbeek bijgestaan door advocaat Bjorn Jegers, die hoopt dat het Hof in Den Bosch zaken meer in perspectief kan zien. "Er is bijvoorbeeld aangehaald dat hij zijn twee BMW's kon houden van het geld van zijn moeder, maar er wordt niet bij verteld dat het gaat om auto's van twintig tot dertig jaar oud", zegt Jegers. "Piet gaat niet in tegen de feiten, maar wel tegen de straf."

Sterke lijklucht
Gerda overleed op 26 juli 2013. Pas op 16 december 2015 werd haar lichaam lichaam ontdekt, nadat een bezorgde buur de politie had gebeld. Haar lichaam werd bewaard in een kist, die werd afgeplakt met tape om sterke lijklucht tegen te gaan. Het raam op haar kamer stond regelmatig open, om de ruimte te luchten.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen