Overslaan en naar de inhoud gaan

'Piet verborg moeders lijk niet voor dure BMW'

Geplaatst opmaandag 14 oktober 2019 - 6:00

Jarenlang was hij groot nieuws, omdat hij zijn dode moeder in huis verborg. Voor Piet van der Molen (66) is de zaak echter nog altijd actueel. Maandag dient zijn hoger beroep.

De man uit Oirsbeek werd ruim een jaar geleden veroordeeld tot een half jaar gevangenis en het betalen van bijna 40.000 euro aan schadevergoedingen.

Lees ook: Zes maanden cel voor verbergen dode moeder in woning

Strenge rechters
Piet vindt dat de rechters in Maastricht te streng voor hem zijn geweest. Justitie eiste immers een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf. De rechter vond dat geen passende straf en veroordeelde de zestiger tot een gevangenisstraf. "Hij heeft uit een financieel motief bewust en koelbloedig de keuze gemaakt om het lichaam van zijn moeder te verbergen en haar geen begrafenis te geven", was de rechter helder.

Katten kwijt
Volgens Piet is er scheef gekeken naar de feiten. Hij heeft naar eigen zeggen niemand verteld over het overlijden van zijn 91-jarige moeder Gerda, omdat hij dat aan haar had beloofd. Piet had immers geen baan en zou het huis, de katten en andere zaken kwijtraken als iemand zou weten dat zijn moeder niet meer leefde.

Inkomen aangevuld
De rechter zag het zwijgen van Piet echter als een manier om zijn inkomen op peil te houden. Hij werkte uit principe niet en leefde van een uitkering. Dat bedrag vulde hij aan met het weduwepensioen, AOW en zorgtoeslagen van zijn overleden moeder. Daarbij is er buiten Piet niemand die kan bevestigen dat hij zijn moeder had beloofd te zwijgen over haar dood.

Oude BMW's
Maandag wordt de zestiger uit Oirsbeek bijgestaan door advocaat Bjorn Jegers, die hoopt dat het Hof in Den Bosch zaken meer in perspectief kan zien. "Er is bijvoorbeeld aangehaald dat hij zijn twee BMW's kon houden van het geld van zijn moeder, maar er wordt niet bij verteld dat het gaat om auto's van twintig tot dertig jaar oud", zegt Jegers. "Piet gaat niet in tegen de feiten, maar wel tegen de straf."

Sterke lijklucht
Gerda overleed op 26 juli 2013. Pas op 16 december 2015 werd haar lichaam lichaam ontdekt, nadat een bezorgde buur de politie had gebeld. Haar lichaam werd bewaard in een kist, die werd afgeplakt met tape om sterke lijklucht tegen te gaan. Het raam op haar kamer stond regelmatig open, om de ruimte te luchten.

Deel dit bericht via
Overzicht
de11devande11de live bij L1
Uitgelicht
de11devande11de hele dag live bij L1

De leukste maandag van het jaar: de11devande11de! We zijn er natuurlijk weer de hele dag live bij op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf Facebook.

Live vanuit het MECC en op L1 Radio trekken we door de hele provincie.

Bekijk hier het hele programma
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
de11devande11de live bij L1
Uitgelicht
de11devande11de hele dag live bij L1

De leukste maandag van het jaar: de11devande11de! We zijn er natuurlijk weer de hele dag live bij op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf Facebook.

Live vanuit het MECC en op L1 Radio trekken we door de hele provincie.

Bekijk hier het hele programma
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen