Overslaan en naar de inhoud gaan

Piek in drugstests tijdens zomer: xtc populairst

Geplaatst opdonderdag 18 juli 2019 - 18:21

Het zomerseizoen staat bijna gelijk aan festivals: naast zon, muziek en vrienden worden er tijdens festivals ook vaak drugs gebruikt. Bij het servicepunt voor drugstests bij Mondriaan merken ze een flinke stijging tijdens de zomer.

"Wij hebben al sinds jaar en dag een drugstestservice", zegt Herbert Damoiseaux van Mondriaan. "Dit zijn hoogtijdagen, het is duidelijk drukker."

Stabiele drugsmarkt
De drugsmarkt in Limburg is redelijk stabiel volgens Damoiseaux, onderdeel van het preventieteam. "Er gebeuren niet veel spannende dingen. De mate waarin mensen drugs consumeren, en de soorten drugs, verandert niet zo snel."

Xtc
Xtc is het populairst, merken ze bij de testservice. "Een kwart van alle jonge mensen heeft wel eens xtc gebruikt in Nederland. Als we kijken naar wat er wordt ingeleverd, dan is zo'n 60 procent xtc oftewel MDMA."

2CB, 4FA, ghb
Cocaïne is de tweede. "Zo'n elf procent uit mijn hoofd", zegt Damoiseaux. Daarna komt speed, gevolgd door stoffen die weinig voorkomen zoals 2CB, 4FA, ghb of ketamine.

Geen flakka in Nederland
Geruchten die zeggen dat er flakka of crystal meth in Nederland op de markt is ontkent de medewerker van de zorginstelling. "Wij hebben tot nu toe in heel Nederland nog nooit flakka gezien."

Verschillen in provincies
"Als ik Limburg vergelijk met Groningen of Noord-Brabant zie ik wel wat verschillen", zegt hij. "Maar die zijn niet schokkend. We zien dat er in Limburg en Noord-Brabant iets meer ghb opduikt. Waar we in een provincie als Noord-Holland weer iets meer ketamine zien."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen