Overslaan en naar de inhoud gaan

Piek in drugstests tijdens zomer: xtc populairst

Geplaatst opdonderdag 18 juli 2019 - 18:21

Het zomerseizoen staat bijna gelijk aan festivals: naast zon, muziek en vrienden worden er tijdens festivals ook vaak drugs gebruikt. Bij het servicepunt voor drugstests bij Mondriaan merken ze een flinke stijging tijdens de zomer.

"Wij hebben al sinds jaar en dag een drugstestservice", zegt Herbert Damoiseaux van Mondriaan. "Dit zijn hoogtijdagen, het is duidelijk drukker."

Stabiele drugsmarkt
De drugsmarkt in Limburg is redelijk stabiel volgens Damoiseaux, onderdeel van het preventieteam. "Er gebeuren niet veel spannende dingen. De mate waarin mensen drugs consumeren, en de soorten drugs, verandert niet zo snel."

Xtc
Xtc is het populairst, merken ze bij de testservice. "Een kwart van alle jonge mensen heeft wel eens xtc gebruikt in Nederland. Als we kijken naar wat er wordt ingeleverd, dan is zo'n 60 procent xtc oftewel MDMA."

2CB, 4FA, ghb
Cocaïne is de tweede. "Zo'n elf procent uit mijn hoofd", zegt Damoiseaux. Daarna komt speed, gevolgd door stoffen die weinig voorkomen zoals 2CB, 4FA, ghb of ketamine.

Geen flakka in Nederland
Geruchten die zeggen dat er flakka of crystal meth in Nederland op de markt is ontkent de medewerker van de zorginstelling. "Wij hebben tot nu toe in heel Nederland nog nooit flakka gezien."

Verschillen in provincies
"Als ik Limburg vergelijk met Groningen of Noord-Brabant zie ik wel wat verschillen", zegt hij. "Maar die zijn niet schokkend. We zien dat er in Limburg en Noord-Brabant iets meer ghb opduikt. Waar we in een provincie als Noord-Holland weer iets meer ketamine zien."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen