Overslaan en naar de inhoud gaan

Piek in aantal natuurbranden: natuur blijft kurkdroog

Geplaatst opvrijdag 27 juli 2018 - 7:36

Deze maand is een explosieve toename te zien van het aantal natuurbranden. Ook in Limburg rukt de brandweer bijna dagelijks uit voor bos-, heide- of andere natuurbranden.

Door de hoge temperaturen en de beperkte regenval is de natuur kurkdroog. Daardoor zijn kleine en grote buitenbranden op dit moment dagelijkse kost.

Nederweert
De brandweer is waakzaam, reageert snel op meldingen en schakelt direct meerdere bluswagens in om te voorkomen dat grote stukken natuur door brand verwoest worden. Dat blijkt alleen niet altijd nodig te zijn. Donderdagavond rukte de brandweer nog uit voor een brand in een berm langs de Schoordijk in Nederweert.

Er zou een bosje in brand staan. De brandweer rukte met meerdere wagens uit om voor voldoende bluscapaciteit te zorgen. Eén bluswagen bleek voldoende; de andere brandweerwagens konden meteen weer huiswaarts keren.

Brandmeldingen
Sinds begin dit jaar zijn er landelijk al 1.920 meldingen geweest van natuurbranden, waarmee de teller nu al hoger staat dan in heel 2017. Toen waren er in totaal 1.645 meldingen. Alleen al in de maand juli (tussen 1 en 25 juli) werden er dit jaar 1.143 bos-, heide- en andere buitenbranden gemeld, tegen 187 in de hele maand juli vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van alarmeringen.nl.

Donderdag woedden er nog grote branden in onder meer een bos in Maarheeze, vlak over de Limburgse grens. De droogte geldt voor heel Nederland. Donderdag stonden bijvoorbeeld ook de duinen op Schiermonnikoog en een afvalberg in Varsseveld in lichterlaaie.

Lees ook: Grote bosbrand: Brandweer Weert helpt Brabantse collega's

Droogte houdt aan
De tropische buien van donderdag ten spijt houdt de droogte de komende tijd nog aan. Vrijdag wordt het nog tropisch warm, met temperaturen van rond de 36 à 37 graden. Daarna koelt het iets af, maar blijft het kwik toch nog hangen rond de 30 graden. Er kan af en toe een bui vallen, maar dat is geen regen van betekenis. Lees het uitgebreide weersvooruitzicht voor Limburg.

Volg alle verrichtingen van Tom tijdens de Tour de France op onze Tom Dumoulin themapagina.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen