Overslaan en naar de inhoud gaan

Piek in aantal natuurbranden: natuur blijft kurkdroog

Geplaatst opvrijdag 27 juli 2018 - 7:36

Deze maand is een explosieve toename te zien van het aantal natuurbranden. Ook in Limburg rukt de brandweer bijna dagelijks uit voor bos-, heide- of andere natuurbranden.

Door de hoge temperaturen en de beperkte regenval is de natuur kurkdroog. Daardoor zijn kleine en grote buitenbranden op dit moment dagelijkse kost.

Nederweert
De brandweer is waakzaam, reageert snel op meldingen en schakelt direct meerdere bluswagens in om te voorkomen dat grote stukken natuur door brand verwoest worden. Dat blijkt alleen niet altijd nodig te zijn. Donderdagavond rukte de brandweer nog uit voor een brand in een berm langs de Schoordijk in Nederweert.

Er zou een bosje in brand staan. De brandweer rukte met meerdere wagens uit om voor voldoende bluscapaciteit te zorgen. Eén bluswagen bleek voldoende; de andere brandweerwagens konden meteen weer huiswaarts keren.

Brandmeldingen
Sinds begin dit jaar zijn er landelijk al 1.920 meldingen geweest van natuurbranden, waarmee de teller nu al hoger staat dan in heel 2017. Toen waren er in totaal 1.645 meldingen. Alleen al in de maand juli (tussen 1 en 25 juli) werden er dit jaar 1.143 bos-, heide- en andere buitenbranden gemeld, tegen 187 in de hele maand juli vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van alarmeringen.nl.

Donderdag woedden er nog grote branden in onder meer een bos in Maarheeze, vlak over de Limburgse grens. De droogte geldt voor heel Nederland. Donderdag stonden bijvoorbeeld ook de duinen op Schiermonnikoog en een afvalberg in Varsseveld in lichterlaaie.

Lees ook: Grote bosbrand: Brandweer Weert helpt Brabantse collega's

Droogte houdt aan
De tropische buien van donderdag ten spijt houdt de droogte de komende tijd nog aan. Vrijdag wordt het nog tropisch warm, met temperaturen van rond de 36 à 37 graden. Daarna koelt het iets af, maar blijft het kwik toch nog hangen rond de 30 graden. Er kan af en toe een bui vallen, maar dat is geen regen van betekenis. Lees het uitgebreide weersvooruitzicht voor Limburg.

Volg alle verrichtingen van Tom tijdens de Tour de France op onze Tom Dumoulin themapagina.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen