Overslaan en naar de inhoud gaan

Pianist debuteert met muziek en tekeningen van Mendelssohn

Geplaatst opzondag 13 juni 2021 - 8:58

Pianist Kasper Schonewille uit Ubachsberg is bezig met een bijzonder project. Eind juni neemt hij zijn debuut-cd op in het Concertgebouw in Amsterdam. Schonewille gaat werken van de Duitse componist Felix Mendelssohn spelen, maar behalve de muziek van Mendelssohn zijn ook zijn tekeningen onderdeel van dit muzikale project.

Dit vertelde de pianist in L1-radioprogramma Cultuurcafé.

Bijzonder verhaal
"Het verhaal van Felix is een bijzonder verhaal. In eerste instantie was ik gegrepen door zijn muziek, zijn stukken. Toen ben ik meer over hem gaan lezen, en bleek Mendelssohn behalve pianist en componist, ook een begenadigd schilder en tekenaar. Op al zijn reizen nam hij een schetsboek mee, en behalve muziek en brieven leverde dat dus ook tekeningen op."

Reis naar Schotland
Schonewille, die pas op zijn 13e begon met pianospelen en later cum laude afstudeerde aan het conservatorium van Dusseldorf, raakt in de ban van Mendelssohn. Hij neemt tekenlessen en gaat op reis: "Mendelssohn heeft op een gegeven moment een reis naar Schotland gemaakt. Het land inspireerde hem tot het schrijven van zijn bekendste werken: de Schotse Symfonie en de Hebriden-ouverture. Ook heeft hij tekeningen gemaakt tijdens die reis. Ik heb die reis van Mendelssohn ook gemaakt. Op de plekken waar hij tekeningen heeft gemaakt van het landschap heb ik dat ook gedaan. Om erachter te komen wat hem inspireerde en wat tekenen doet met een musicus."

Debuut-cd
Op de cd die Schonewille gaat opnemen in het Concertgebouw komen onder andere eigen pianotranscripties van de Schotse Symfonie en de Hebriden-ouverture. Behalve de muziek bevat de cd ook een boekje met de tekeningen van Mendelssohn én de tekeningen van Schonewille. Voor Schonewille wordt het zijn debuut-cd. Afgelopen week is hij een crowdfunding gestart om het project te kunnen realiseren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen