Overslaan en naar de inhoud gaan

Pianist debuteert met muziek en tekeningen van Mendelssohn

Geplaatst opzondag 13 juni 2021 - 8:58

Pianist Kasper Schonewille uit Ubachsberg is bezig met een bijzonder project. Eind juni neemt hij zijn debuut-cd op in het Concertgebouw in Amsterdam. Schonewille gaat werken van de Duitse componist Felix Mendelssohn spelen, maar behalve de muziek van Mendelssohn zijn ook zijn tekeningen onderdeel van dit muzikale project.

Dit vertelde de pianist in L1-radioprogramma Cultuurcafé.

Bijzonder verhaal
"Het verhaal van Felix is een bijzonder verhaal. In eerste instantie was ik gegrepen door zijn muziek, zijn stukken. Toen ben ik meer over hem gaan lezen, en bleek Mendelssohn behalve pianist en componist, ook een begenadigd schilder en tekenaar. Op al zijn reizen nam hij een schetsboek mee, en behalve muziek en brieven leverde dat dus ook tekeningen op."

Reis naar Schotland
Schonewille, die pas op zijn 13e begon met pianospelen en later cum laude afstudeerde aan het conservatorium van Dusseldorf, raakt in de ban van Mendelssohn. Hij neemt tekenlessen en gaat op reis: "Mendelssohn heeft op een gegeven moment een reis naar Schotland gemaakt. Het land inspireerde hem tot het schrijven van zijn bekendste werken: de Schotse Symfonie en de Hebriden-ouverture. Ook heeft hij tekeningen gemaakt tijdens die reis. Ik heb die reis van Mendelssohn ook gemaakt. Op de plekken waar hij tekeningen heeft gemaakt van het landschap heb ik dat ook gedaan. Om erachter te komen wat hem inspireerde en wat tekenen doet met een musicus."

Debuut-cd
Op de cd die Schonewille gaat opnemen in het Concertgebouw komen onder andere eigen pianotranscripties van de Schotse Symfonie en de Hebriden-ouverture. Behalve de muziek bevat de cd ook een boekje met de tekeningen van Mendelssohn én de tekeningen van Schonewille. Voor Schonewille wordt het zijn debuut-cd. Afgelopen week is hij een crowdfunding gestart om het project te kunnen realiseren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen