Overslaan en naar de inhoud gaan

Petitie voor zwemmen Sigrano-groeve valt tegen

Geplaatst opdonderdag 3 oktober 2019 - 17:13

Niet 30.000 maar 2000 handtekeningen heeft het comité Zuidplas Parkstad 2020 in drie weken tijd opgehaald.

Met de handtekeningenactie wil het comité afdwingen dat volgend jaar in de voormalige Sigrano-groeve in Heerlen kan worden gezwommen.

Tegenvaller
Het aantal handtekeningen is een tegenvaller voor Gino Miekus van het comité. Maar aan opgeven wil hij niet denken. "We hebben op dit moment alleen via internet handtekeningen opgehaald", verklaart hij. "Maar we gaan nu posters ophangen. En we gaan 5000 flyers uitdelen."

Steun in rug
Volgens Hansje Ausems was het streven van 30.000 handtekeningen ook niet reëel. “Die 2000 handtekeningen zijn voor ons een steun in de rug”, stelt zij. “Die mensen zijn toch naar de site gekomen. Hebben hun naam moeten invullen en nog veel meer.” Ausems verwacht veel van de flyeractie die het comité gaat houden. “Er zijn veel ouderen die geen Facebook hebben. Die kunnen nu gewoon hun handtekeningen zetten.”

Waterrecreatie
De Zuidwestplas is ontstaan door winning van zilverzand. De plas is al klaar, maar het gebied is nog niet toegankelijk voor het publiek. Daar moet volgens het comité verandering in komen. Zij wil dat de plas vanaf 2020 gebruikt kan worden voor waterrecreatie. Volgens het comité bewijzen ook de vele likes op Facebook dat er veel vraag is naar een gebied om buiten te zwemmen. “Kijk ook maar eens naar de Rode Beek. Daar is het ontzettend druk bij het water bij mooi weer.”

Ideaal moment
Zuidplas 2020 is een samenwerkingsverband van verschillende actiegroepen waaronder Behoud Brunssummerheide, Behoud Mijnsteenberg en Buren Sibelco. De groepen vinden 2020 een ideaal moment om de groeve open te stellen. Dan wordt de plas door de huidige eigenaar, zandwinbedrijf Sibelco, overgedragen aan Natuurmonumenten. Volgens de provincie, Natuurmonumenten en Sibelco is de Zuidwestplas niet geschikt om te zwemmen.

Druk opvoeren
Met de digitale petitie wil het comité de druk op de politiek in Heerlen en de provincie opvoeren om de plas open te stellen. Later deze maand wordt de petitie aan de gemeenteraad van Heerlen overhandigd. Sibelco en de provincie hebben afgesproken dat in 2032 de zilverzandwinning in het gebied stopt. Ook zal in 2020 meer dan 50 procent van de groeve toegankelijk worden voor het publiek. Maar dat gaat de actiegroepen niet snel genoeg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen