Overslaan en naar de inhoud gaan

Petitie voor openstellen Sigrano-groeve

Geplaatst opmaandag 9 september 2019 - 16:58

Het comité Zuidplas Parkstad 2020 wil met een handtekeningenactie afdwingen dat volgend jaar in de Sigrano-groeve in Heerlen kan worden gezwommen.

De Zuidwestplas, ontstaan door winning van zilverzand, is al klaar. Maar tot grote ergernis van het comité is het gebied nog steeds hermetisch afgesloten.

Ergernis
Het comité is een samenwerkingsverband van verschillende actiegroepen waaronder Behoud Brunssummerheide, Behoud Mijnsteenberg en Buren Sibelco. De groeperingen ergeren zich eraan dat de huidige eigenaar, Sibelco, het gebied nog steeds niet heeft vrijgegeven. "Alleen een veertigtal vissers mag het gebied in", zegt Gino Mlekuz van het comité. "Sinds 2002 ligt er al een verplichting om de plas toegankelijk te maken. Dat is nog steeds niet gebeurd."

Bezoekers zijn op dit moment twee keer per maand welkom in het gebied. Dat is volgens het comité niet genoeg.

Zilverzand
Sibelco en de provincie hebben afgesproken dat in 2032 de zilverzandwinning in het gebied stopt. Ook zal in 2020 meer dan 50 procent van de groeve toegankelijk worden voor het publiek.

Zwemmen
Maar dat gaat niet ver genoeg voor het comité. 2020 zou een ideaal moment zijn om de groeve vrij te geven. "Dan gaat de plas over naar Natuurmomenten. Dan moet iedereen daar kunnen wandelen en zwemmen", stelt Mlekuz.

Met de petitie willen de actiegroepen 30.000 handtekeningen ophalen. "Daarmee gaan we naar de gemeente en provincie om te laten zien dat de regio Sigrano terug wil."

Buitenzwembaden
"We hadden vroeger in Parkstad buitenzwembaden als Erenstein, De Molt, De Zeekoelen. Nu niets meer", zegt Mlekuz. "Wie nu buiten wil zwemmen moeten naar de Maasplassen of naar de Eifel. Veel mensen kunnen dat niet betalen terwijl we deze fantastische plas hebben."

De petitie gaat vrijdag van start.

Niet geschikt
Of de petitie iets gaat uithalen, valt te bezien. Volgens de provincie, Natuurmonumenten en Sibelco is de zuidwestplas niet geschikt om te zwemmen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen