Overslaan en naar de inhoud gaan

Petitie tegen vertrek pastoor Leudal

Geplaatst opzaterdag 18 juli 2020 - 8:00

Inwoners van de gemeente Leudal zijn een petitie gestart om het vertrek van hun pastoor tegen te gaan.

Constantijn Dieteren wordt vanaf september pastoor in Schin op Geul, Sibbe en Oud-Valkenburg.

'Bijzonder sympathiek'
De parochianen willen hun pastoor niet kwijt. 'We gaan proberen om deze aardige, liefdevolle, zorgzame man te behouden als pastoor. Na twaalf jaar is het nog steeds niet genoeg', zo staat bij de petitie.

"Die man hoort bij ons", zegt Paul van Berkel uit Nunhem. Hij is de petitie om de pastoor voor de parochie te behouden gestart. "Hij doet zoveel voor de gemeenschap, hij staat er middenin." De teller stond vrijdagavond op 220 handtekeningen. "Maar desnoods ga ik langs de deuren om meer handtekeningen op te halen", zegt Van Berkel. "Maar alleen als de pastoor dat zelf ook goed vindt", zegt hij erbij.

De pastoor vindt het 'bijzonder sympathiek' dat mensen uit zijn parochie een petitie zijn gestart. "Het doet goed om te weten dat mensen je graag mogen." Ook woordvoerder van het bisdom Matheu Bemelmans vindt het een positief teken. "Dat betekent dat hij het goed heeft gedaan in Leudal."

Vacatures opvullen
Dieteren is 12,5 jaar pastoor geweest van zeven parochies in Leudal. Priesters wisselen na ongeveer twaalf jaar van parochie. Dat beleid heeft bisschop Harrie Smeets geïntroduceerd, legt Bemelmans uit. Doel daarvan is onder meer om vacatures op te vullen. Zo ging in een van de nieuwe parochies van pastoor Dieteren een priester met emeritaat en is een andere priester overleden.

Priesters moeten bij hun inwijding gehoorzaamheid beloven. Daar moeten ze zich aan houden. Als ze overgeplaatst worden, is het de bedoeling dat ze dat accepteren. Als iemand echt niet wil verhuizen, dan is dat bespreekbaar. Daar moeten goede redenen voor zijn, zo licht Bemelmans toe.

'Liever langer gebleven'
Dieteren begrijpt het beleid van de bisschop. "Het is goed voor een parochie en pastoor om te wisselen." Hij vindt het wel jammer om weg te gaan. Hij was graag langer gebleven, mede omdat de band tussen mensen en de kerk via de pastoor gaat, zo licht hij toe. "Loslaten is een van de moeilijkste dingen in het leven, zeker als het gaat om mensen en verenigingen waar je een band mee op hebt gebouwd. Dat doet pijn."

'Kogel door de kerk'
Dieteren zegt dat de kans nihil is dat de petitie de situatie verandert. "De kogel is door de kerk en ik heb al kennis gemaakt op mijn nieuwe plek. Ik heb me bij mijn vertrek neergelegd en begin met frisse moed in Zuid-Limburg." Daarnaast heeft hij er vertrouwen in dat zijn opvolging goed is geregeld. De kapelaan die hem altijd bijstond, Patrick Lipsch, wordt bevorderd tot pastoor.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen