Overslaan en naar de inhoud gaan

Petitie: 'Herbezinning toekomst MAA onontkoombaar'

Geplaatst opvrijdag 8 november 2019 - 11:14

De Alliantie tegen Uitbreiding van Maastricht Aachen Airport (MAA) vindt een fundamentele herbezinning over de toekomst van het vliegveld in Beek onontkoombaar, nu de exploitant voortijdig heeft afgehaakt.

Woordvoerder Frank Wormer zei dat in het Limburgs Parlement namens de Alliantie. Vlak voor de vergadering werd een petitie met 19.000 handtekeningen aangeboden aan gouverneur Theo Bovens tegen een verdere uitbreiding van MAA.

Kosten-baten analyse
Wormer pleitte namens de Alliantie voor een zogeheten Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse (MKBA) voor het vliegveld. Daarbij worden de economische voordelen en investeringen afgezet tegen de gevolgen voor de leefomgeving en bijvoorbeeld het toerisme.

Video: L1

"Het zou getuigen van struisvogelpolitiek als u als provinciale politiek zich zou verzetten tegen zo'n MKBA omdat u de uitkomsten vreest", zo zei Wormer. "Het is beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald."

Investeringen
Hij pleitte er dan ook voor om te wachten met nieuwe investeringen totdat zo'n MKBA op tafel ligt, zoals 25 miljoen voor een nieuwe start-en landingsbaan.

Lees ook: Gouverneur krijgt pak handtekeningen tegen luchthaven

De 19.000 handtekeningen drukken volgens Wormer de grote weerstand uit onder omwonenden en inwoners van Zuid-Limburg tegen de overlast van MAA.

Veel te vroeg
In dat verband deed hij ook een beroep op de provinciale politiek om te borgen dat vliegmaatschappij Corendon niet voor 7:00 gaat vliegen. "Want de verwachting is dat Corendon in het voorjaar drie keer voor zeven uur gaat vliegen. Dan gaat drie keer de wekker voor heel Zuid-Limburg", zo stelde Wormer.

Officieel mag er alleen tussen 7:00 uur en 23:00 uur gevlogen worden van en naar Maastricht Aachen Airport.

Politieke bijval
Tijdens de begrotingsbehandeling in het Limburgs Parlement dienen GroenLinks en de Partij voor de Dieren vrijdag een motie in voor een MKBA voor Maastricht Aachen Airport. "Daarbij moet ook een scenario voor sluiting van het vliegveld worden doorgerekend", aldus GroenLinks- fractievoorzitter Thea Jetten.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen