Overslaan en naar de inhoud gaan

Personeelstekort horeca: 'Sta nu zelf in de keuken'

Geplaatst opzaterdag 14 augustus 2021 - 7:30

Voor horecaondernemers is het niet makkelijk om aan personeel te komen. Om toch hun klanten te kunnen blijven bedienen, wordt er vaak gezocht naar creatieve oplossingen.

Bij Sushi-restaurant Kodoo in Valkenburg hangt een mededeling op de deur. "Het landelijke tekort aan horecapersoneel heeft nu ook de Kodoo familie getroffen. Hierdoor hebben wij een te lage personeelsbezetting." De vestiging in Valkenburg is bij gebrek aan een kok sinds 28 juni dicht.

Video: L1

Uitgestroomd
Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) liggen er grote uitdagingen op het pad van horecaondernemers. Een daarvan is het vinden van personeel. "Een deel van de medewerkers heeft door de coronacrisis lang moeten wachten tot ze weer aan het werk konden. Er zijn veel mensen uitgestroomd naar andere sectoren, die krijg je niet zo snel meer terug. Naast de normale vervangingsvraag moet er dus ook een achterstand worden ingehaald", laat woordvoerder Vivian van der Wielen van KHN weten.

Lees ook: Verdwenen horecapersoneel komt voorlopig niet terug

Kunst- en vliegwerk
De problemen van het restaurant in Valkenburg zijn geen uitzondering. Toch slagen de meeste horecaondernemers in Limburg erin hun zaak draaiend te houden, vaak met kunst- en vliegwerk.Zo heeft de eigenaresse van Australisch restaurant Down Under in Sittard hulp gekregen van haar vader Rob Brinkman. Tot voor kort werkte Brinkman (64) in de logistiek.

Voldoening
"Over drie jaar ga ik met pensioen. Ik wil mijn laatste werkjaren graag zinvol benutten. Mijn dochter kan mijn hulp in deze moeilijke tijd goed gebruiken." Brinkman werkte voor zijn overstap naar de logistiek dertien jaar geleden meer dan 25 jaar in de horeca. "Ik voel me weer helemaal thuis. Als ik het volhoud wil ik na mijn pensioen nog langer doorgaan. Dit werk geeft mij voldoening. Ik ben weer terug op mijn stekkie."

Rob Brinkman aan het werk bij Down Under Sittard 12 aug 2021
Rob Brinkman op het terras van Down Under in Sittard
Foto L1 (Paul Giezen)

Spanje
Sommige restaurants kijken ver over de grens om mensen te vinden. Restaurant De Koncurrent in Panningen dacht een goede oplossing te hebben om het tekort aan keukenpersoneel op te lossen door via een bemiddelaar koks in Spanje te werven, waar de werkloosheid een stuk hoger is dan in Nederland.

Noodgreep
"We zijn zo’n vier maanden geleden begonnen om koks uit het buitenland te zoeken”, vertelt restauranteigenaar Martijn Horsten. "Een soort Spaans uitzendbureau zoekt op basis van een profiel een ideale kandidaat." Uiteindelijk werden twee chef-koks uit Spanje gevonden. "Onlangs is er eentje vertrokken. We weten niet waarom. Hij heeft de koffers gepakt en is spoorloos verdwenen. Je weet dus niet wat je in huis haalt." Het aantrekken van buitenlands personeel is een noodgreep voor restaurants. "We willen geen internationaal bedrijf worden met vooral buitenlands personeel."

Zelf de keuken in
Personeel zoeken in het buitenland of binnen de eigen familie is niet voor iedere ondernemer mogelijk. Verschillende zaken in Venlo hebben besloten een of meer dagen in de week dicht te blijven, meldt Omroep Venlo. Uitbater Marc Hesselmans houdt de deuren van zijn zaak Milk and Cookies in Venlo op maandagen dicht. "We kunnen wel open maar je moet ook aan je personeel denken. Daar vragen we nu al heel veel van en daar moet je wel voorzichtig mee zijn."

Hobbykok
Ook Hay Wilders van 't Raodhoes in Blerick houdt zijn zaak op maandag gesloten. "Door zieken en de vakantieperiode zit ik krap in de bezetting. Om mijn personeel te beschermen heb ik besloten de maandag dicht te blijven." Niet dat hij daardoor de rest van de week ruim in het jasje zit. Dan springt hij wegens onderbezetting zelf bij in de keuken. Hij laat zijn humeur er niet door bederven. "Ik ben een fervent hobbykok, dus ik zie het niet als een probleem."

Imago
Hesselmans ziet dat het tekort aan personeel een probleem is voor de complete horecasector. Volgens hem is dat te wijten aan het negatieve imago dat de sector heeft. "Mensen denken altijd maar dat de horeca te weinig betaalt en dat je het hele weekend moet werken. Maar de horeca is het mooiste wat er is." Wilders deelt die mening. "Er is niets zo mooi als je gasten verwennen."

Dit is een gezamenlijke productie van L1 en lokale omroepen P&M (Deborah Parren), Omroep Venlo (Maarten Bastiaens) en BieOs (Paul Giezen)

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen