Overslaan en naar de inhoud gaan

Personeelsproblemen bij festivals: 'Ze werken elders'

Geplaatst opdonderdag 17 maart 2022 - 12:50

Deze zomer kunnen we ons na twee jaar weer opmaken voor een ouderwetse festivalzomer, maar de coronaperiode heeft veel impact gehad. Zo hebben festivalorganisaties problemen om personeel te vinden.

Dat blijkt uit een rondgang langs Limburgse festivalorganisaties.

Personeel
Volgens de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals zijn organisatoren in het land op zoek naar duizenden medewerkers: van licht- en geluidsmedewerkers tot mensen achter de bar. Ook bij Pinkpop en Bospop lopen ze hier tegenaan.

Leveranciers
"Vooral bij leveranciers en partijen die met veel personeel vanuit het hele land komen", zegt Niek Murray van het Landgraafse festival. "We werken bij Pinkpop met heel veel lokale medewerkers, die dit naast hun reguliere baan doen. Verder werken we ook met vrijwilligers van verenigingen uit heel Zuid-Limburg. Daardoor hebben we daar op sommige plekken gelukkig minder last van. Maar over het algemeen zien we die problematiek zeker."

Lees ook: Pinkpop heeft programma compleet

Bij Pinkpop steunen ze daarom het landelijk project festivalbanen. Dit is een website waar banen in de festival- en evenementenbranche worden aangeboden.

Andere bedrijfstak
Ook bij Bospop merken ze dat het steeds lastiger wordt om personeel te vinden. "Professionals zijn in een andere bedrijfstak gaan werken en komen niet terug", zegt festivaldirecteur Peter Verkennis. Net als bij Pinkpop worden bij het festival in Weert ook veel vrijwilligers ingezet. "Zo hebben wij voldoende mensen voor belangrijke zaken zoals de bar, entree, bonnenverkoop, cleaning en opbouw. Bij leveranciers qua materiaal en arbeiders daarentegen merken we het wel."

Lees ook: Lionel Richie zegt optreden Bospop af: 'Hoop op begrip'

Nog geen kritieke geluiden
Bij het Solar Weekend in Roermond hebben ze nog geen kritieke geluiden gehoord qua personeel. "We zitten in een redelijk rustig weekend", zegt een woordvoerder. "Ik hoor natuurlijk links en rechts ook wel dat er in bepaalde sectoren problemen zijn maar tot dusver verwacht ik er met Solar gewoon uit te komen."

Lees ook: Solar pakt opkopers aan en is opeens niet meer uitverkocht

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen