Overslaan en naar de inhoud gaan

Personeel L1 zegt vertrouwen op in commissarissen

Geplaatst opdinsdag 30 juni 2020 - 16:38

Er is een conflict ontstaan tussen de Raad van Commissarissen (RvC) en het personeel van de regionale omroep L1. Reden is het gedwongen vertrek van de twee directeuren/bestuurders van de omroep.

"De OR is verbijsterd over de ontstane situatie en vraagt zich af hoe de RvC het zover heeft kunnen laten komen," staat in een open brief van de OR namens het personeel. De OR meldt in een brief dat nagenoeg het voltallige personeel geen vertrouwen meer heeft in de RvC.

Zowel commercieel directeur Emiel van der Wal als operationeel directeur Bert Lemmens kregen afgelopen dagen te horen dat ze per 1 juli moeten vertrekken nu hun contract afloopt. Het personeel is het daar niet mee eens en vindt dat de Raad van Commissarissen daarmee de continuïteit van de omroep in gevaar brengt. Twee afdelingen - Mediafaciliteiten en Sales & Marketing - werden door de directeuren geleid en daar zijn nu geen opvolgers.

Kennis weg
Tijdens een personeelsbijeenkomst dinsdagmiddag reageerden de medewerkers verontwaardigd op de plannen van de RvC. "Het gaat om twee mensen op cruciale plekken in het bedrijf die beiden veel kennis hebben", zegt een van de medewerkers. "Als je die allebei weghaalt ontstaat er een gat dat ontzettend moeilijk in te vullen is."

Het is voor het personeel onduidelijk waarom de twee directeuren moeten vertrekken. "Welk probleem wordt hiermee opgelost", vraagt de ondernemingsraad zich af. "Wie wordt hier uiteindelijk beter van?". De medewerkers begrijpen niet waarom twee goed functionerende collega's zomaar worden weggestuurd. "Ze hebben gisteren gehoord dat ze na vandaag het gebouw niet meer in mogen. Zo ga je toch niet met mensen om!" De financiële situatie van L1 is goed, volgens de OR, afgezien van de coronacrisis waarvan ook L1 last heeft. "Het personeel heeft veel vertrouwen in de twee huidige directieleden, die het bedrijf de afgelopen jaren door moeilijke tijden hebben geloodst."

Coronacrisis
Voor één van de directeuren beweert de Raad van Commissarissen maandagavond op de valreep een vervanger te hebben gevonden. Wie dat is, is nog niet bekend. Ook wanneer hij of zij kan beginnen is onduidelijk. Voor de andere functie, die van operationeel directeur, is er nog geen vervanger. "Dat betekent dat we vanaf morgen geen directie meer hebben", zegt de ondernemingsraad. "Bovendien hebben de nieuwe directeuren maanden nodig om zich in te werken en het bedrijf te leren kennen, terwijl we middenin coronatijd zitten en nu de begroting voor volgende jaar moeten maken. We hebben nu echt mensen nodig die L1 door en door kennen. Dit is totaal onverantwoord."

'RvC heeft gefaald'
Het personeel is boos op de commissarissen en zet grote vraagtekens bij hun deskundigheid, zo bleek tijdens de personeelsbijeenkomst. "Commissarissen horen toezicht te houden op een bedrijf, maar zij veroorzaken net enorme problemen. Ze zijn al een jaar aan het vergaderen over de toekomst van de directie en op de dag voordat de contracten van de huidige directeuren aflopen, is er nog steeds geen oplossing."

Lees hier de brief van de ondernemingsraad van L1.

Reactie RvC
De redactie van 1Limburg heeft voorzitter Hans Coppus van de Raad van Commissarissen om een reactie gevraagd. Coppus was nog niet bereikbaar voor commentaar. Andere leden van RvC zijn Mirjam Depondt-Olivers en Raoul Willms.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen