Overslaan en naar de inhoud gaan

Personeel L1 zegt vertrouwen op in commissarissen

Geplaatst opdinsdag 30 juni 2020 - 16:38

Er is een conflict ontstaan tussen de Raad van Commissarissen (RvC) en het personeel van de regionale omroep L1. Reden is het gedwongen vertrek van de twee directeuren/bestuurders van de omroep.

"De OR is verbijsterd over de ontstane situatie en vraagt zich af hoe de RvC het zover heeft kunnen laten komen," staat in een open brief van de OR namens het personeel. De OR meldt in een brief dat nagenoeg het voltallige personeel geen vertrouwen meer heeft in de RvC.

Zowel commercieel directeur Emiel van der Wal als operationeel directeur Bert Lemmens kregen afgelopen dagen te horen dat ze per 1 juli moeten vertrekken nu hun contract afloopt. Het personeel is het daar niet mee eens en vindt dat de Raad van Commissarissen daarmee de continuïteit van de omroep in gevaar brengt. Twee afdelingen - Mediafaciliteiten en Sales & Marketing - werden door de directeuren geleid en daar zijn nu geen opvolgers.

Kennis weg
Tijdens een personeelsbijeenkomst dinsdagmiddag reageerden de medewerkers verontwaardigd op de plannen van de RvC. "Het gaat om twee mensen op cruciale plekken in het bedrijf die beiden veel kennis hebben", zegt een van de medewerkers. "Als je die allebei weghaalt ontstaat er een gat dat ontzettend moeilijk in te vullen is."

Het is voor het personeel onduidelijk waarom de twee directeuren moeten vertrekken. "Welk probleem wordt hiermee opgelost", vraagt de ondernemingsraad zich af. "Wie wordt hier uiteindelijk beter van?". De medewerkers begrijpen niet waarom twee goed functionerende collega's zomaar worden weggestuurd. "Ze hebben gisteren gehoord dat ze na vandaag het gebouw niet meer in mogen. Zo ga je toch niet met mensen om!" De financiële situatie van L1 is goed, volgens de OR, afgezien van de coronacrisis waarvan ook L1 last heeft. "Het personeel heeft veel vertrouwen in de twee huidige directieleden, die het bedrijf de afgelopen jaren door moeilijke tijden hebben geloodst."

Coronacrisis
Voor één van de directeuren beweert de Raad van Commissarissen maandagavond op de valreep een vervanger te hebben gevonden. Wie dat is, is nog niet bekend. Ook wanneer hij of zij kan beginnen is onduidelijk. Voor de andere functie, die van operationeel directeur, is er nog geen vervanger. "Dat betekent dat we vanaf morgen geen directie meer hebben", zegt de ondernemingsraad. "Bovendien hebben de nieuwe directeuren maanden nodig om zich in te werken en het bedrijf te leren kennen, terwijl we middenin coronatijd zitten en nu de begroting voor volgende jaar moeten maken. We hebben nu echt mensen nodig die L1 door en door kennen. Dit is totaal onverantwoord."

'RvC heeft gefaald'
Het personeel is boos op de commissarissen en zet grote vraagtekens bij hun deskundigheid, zo bleek tijdens de personeelsbijeenkomst. "Commissarissen horen toezicht te houden op een bedrijf, maar zij veroorzaken net enorme problemen. Ze zijn al een jaar aan het vergaderen over de toekomst van de directie en op de dag voordat de contracten van de huidige directeuren aflopen, is er nog steeds geen oplossing."

Lees hier de brief van de ondernemingsraad van L1.

Reactie RvC
De redactie van 1Limburg heeft voorzitter Hans Coppus van de Raad van Commissarissen om een reactie gevraagd. Coppus was nog niet bereikbaar voor commentaar. Andere leden van RvC zijn Mirjam Depondt-Olivers en Raoul Willms.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen