Overslaan en naar de inhoud gaan

Personeel en commissarissen L1 tegenover elkaar voor rechter

Geplaatst opdonderdag 8 april 2021 - 7:27

Het conflict tussen de Raad van Commissarissen bij L1 en de ondernemingsraad van de omroep gaat donderdag verder bij de Ondernemingskamer in Amsterdam. De belangrijkste vraag waar de bedrijvenrechtbank zich over moet buigen: moet er een onafhankelijk onderzoek komen naar de ontstane situatie bij het omroepbedrijf?

Dat is althans het verzoek van de Raad van Commissarissen (RvC), die naar de Ondernemingskamer is gestapt.

Openheid van zaken
Volgens de RvC zijn de verhoudingen inmiddels dusdanig verstoord dat er eerst openheid van zaken moet komen. De RvC wil dat duidelijk wordt wat zich de afgelopen jaren precies heeft afgespeeld bij L1 en wie feitelijk de macht heeft. Omdat de RvC inmiddels nadrukkelijk partij is, wijzen de commissarissen niet zelf een derde partij aan die het onderzoek moet doen. Ze vragen dat nu dus aan de rechter.

Lees ook: Raad van Commissarissen L1 stapt naar Ondernemingskamer

Interim-directeur
De ondernemingsraad (OR) legt een heel andere eis neer bij de rechter. De OR wil dat directeur Peter Elbers minimaal drie maanden wordt geschorst. En dat er een interim-directeur wordt aangesteld. Ook moet er volgens de OR een vierde, nieuwe, commissaris komen die als enige stemrecht heeft binnen de RvC. Dat tweetal zou de lucht kunnen klaren binnen de omroep en dan is een tijdrovend en duur onderzoek niet nodig, stelt de OR.

Volgens de OR was er binnen L1 weinig tot niets aan de hand totdat de nieuw aangetreden RvC de contracten met twee zittende directeuren vorig jaar niet verlengde. Peter Elbers werd aangesteld als nieuwe directeur. De OR was het daar niet mee eens, maar ving bot bij de rechter. Het zette de toon voor de verdere communicatie tussen OR en RvC. Beide partijen hebben, ook met tussenkomst van de vakbonden, geprobeerd oplossingen te vinden, maar dat is niet gelukt.

Struikelblok
Daarbij lijkt de benoeming van Peter Elbers als directeur het struikelblok. Volgens de OR communiceert hij slecht met het personeel. Ook ontstond er onrust toen bleek dat Elbers verborgen camera's wilde kunnen laten ophangen op onder meer de redactie. Dat stond in een concept-privacyreglement. Elbers trok dit conceptreglement weer in. De hoofdredactie sprak van reputatieschade voor L1. Volgens de RvC lag het echter veel genuanceerder en wordt binnen L1 alles gedaan om Elbers moedwillig te beschadigen.

Lees ook: L1-directeur trekt privacyreglement in na 'commotie'

Macht
Volgens de RvC gaat het niet om Elbers maar om de vraag wie het binnen L1 feitelijk voor het zeggen heeft. De OR zou zich veel te veel macht toe-eigenen en ook de hoofdredactie zou te veel meesturen op terreinen waar ze niet over gaat. De bedrijfscultuur zou niet zuiver zijn, de RvC spreekt van een 'complexe problematiek binnen L1.'

De vraag is nu of de Ondernemingskamer het allemaal voldoende vindt om zelf een onderzoek te gaan doen. Net als de OR, vraagt ook de RvC de rechter een tijdelijke tweede bestuurder te benoemen, naast de zittende directeur Peter Elbers.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen